E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14171
Lasīšanai: 2 minūtes
3
3

Slimības naudu aprēķina par darbnespējas dienām, kurās būtu bijis jāstrādā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. aprīlī, 2018
santa

Labdien! Manas slimošanas laiks iekrita svētku dienās (Lielajā Piektdienā un Otrajās Lieldienās). Vai par šīm divām dienām man kaut kas pienākas? Papildu brīvdienas?

A
atbild:
09. aprīlī, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Likuma “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” 36. pants nosaka darba devēja pienākumu izmaksāt no saviem līdzekļiem slimības naudu ne mazāk kā 75 procentu apmērā no vidējās izpeļņas par otro un trešo pārejošas darba nespējas dienu un ne mazāk kā 80 procentu apmērā – par laiku no ceturtās darba nespējas dienas, taču ne ilgāku par 10 kalendāra dienām (darbnespējas A lapa). Slimības naudu aprēķina par darbnespējas dienām (stundām), kurās darba ņēmējam būtu bijis jāstrādā.

Savukārt, ja ir darbnespējas lapa B (to izsniedz no slimības 11. dienas), Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra maksā slimības pabalstu un to maksā par kalendāra dienām.

Darba likums neparedz kompensēt svētku brīvdienas, ja tajās slimots. Tas ir paredzēts tikai gadījumos, kad darbnespēja ir ikgadējā atvaļinājuma laikā, proti, ikgadējo apmaksāto papildatvaļinājumu pārceļ vai pagarina darbinieka pārejošas darbnespējas gadījumā.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas