E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14151
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Pirmsskola

Vai obligāti jāmaksā par neapmeklētām ritmikas nodarbībām bērnudārzā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. aprīlī, 2018
Inese

Labdien! Mans bērns, tagad viņam 2,4 gadi, apmeklē privāto bērnudārzu Rīgā, jo nav vietas valsts bērnudārzā. Skaidrs, ka maksājam palielu naudu, neskatoties uz pašvaldības līdzfinansējumu. Nesen dārziņā mums deva parakstīties, ka vēlamies (izvēles nodarbības) bērnam ritmikas nodarbības, par kurām vēl atsevišķi būs jāmaksā. Šīs nodarbības paredzētas dārziņa darba laikā divreiz nedēļā, un, neskatoties uz bērna slimošanas reizēm, jāmaksā par visām nodarbībām, arī tām, kuras bērns neapmeklē. Te man rodas jautājums – vai bērnudārzos un to izglītības programmā nav paredzētas ritmikas un cita veida nodarbības? Vai ir kādi pirmskolas izglītības standarti? Vai privātais bērnudārzs (par kuru tāpat daudz jāmaksā) vēl papildus likumīgi drīkst piedāvāt mākslas pakalpojumus bērnam dārziņa darba laikā? Paldies jau iepriekš!

A
atbild:
13. aprīlī, 2018
Izglītības kvalitātes valsts dienests
Jana Veinberga, sabiedrisko attiecību speciāliste

Pirmsskolas izglītības saturu Latvijā nosaka Ministru kabineta noteikumi Nr. 533 “Noteikumi par valsts pirmsskolas izglītības vadlīnijām” (turpmāk – vadlīnijas), kuri cita starpā paredz sekmēt bērna fizisko spēju attīstību un kustību apguvi. Fiziskās attīstības jomā bērnam ir jāapgūst prasme izpildīt pamatkustības, orientēties telpā, noturēt līdzsvaru u. tml.

Pirmsskolas izglītības saturs ietverts vispārējās pirmsskolas izglītības programmās, un tas ir vērsts uz daudzpusīgas bērna attīstības sekmēšanu, akcentējot arī fizisko attīstību (fizisko veselību un kustību attīstību). Izglītības programmā tiek ietvertas jomas (piemēram, fiziskās attīstības joma) vai integrētie mācību priekšmeti, tostarp fiziskajā izglītībā un veselībā (kustību attīstībā).

Mācību satura apguvei katru nedēļu plāno rotaļnodarbības, kurās integrēta arī izglītības programmā noteiktā prasmju apgūšana bērna fiziskajai un kustību attīstībai.

Pirmsskolas izglītības iestādei ir tiesības izstrādāt savas mācību satura programmas (mācību programmas) vai izvēlēties Izglītības un zinātnes ministrijas izstrādātos mācību programmu paraugus (papildu informācija Valsts izglītības satura centra mājaslapas sadaļā “Vispārējā izglītība. Izglītības saturs” > “Programmas” > “Mācību programmu paraugi pirmskolā”). 

Piemēram, mācību programmas paraugā fiziskās izglītības un veselības mācību saturā ir ietverta gan soļošana, gan skriešana, gan rāpošana, rāpšanās u. tml.

Tā kā vadlīniju ievērošana ir obligāta ikvienai pirmsskolai, tad tai jānodrošina arī fiziskās izglītības apguve.

Informāciju par mācību programmas saturu vecāki var iegūt pirmsskolā, tomēr no LV portāla lasītājas vēstules var secināt, ka ritmikas nodarbības mācību programmas saturā nav iekļautas, tādēļ to apguve un apmeklējums ir brīvprātīgs. Līdz ar to vecākiem nav obligāti jāpiekrīt, ka bērns apmeklēs šīs nodarbības un vecāki par tām maksās.

Jāuzsver, ka minētās ritmikas nodarbības var notikt pirmsskolas izglītības programmas īstenošanas laikā, tomēr pirmsskolai vienlaikus ir jānodrošina pedagoga vadīts izglītības ieguves process tiem bērniem, kuru vecāki nav izvēlējušies papildu ritmikas nodarbības.

Savukārt ar jautājumu, vai par ritmikas nodarbībām jāmaksā arī tad, ja bērns slimības dēļ tās nav apmeklējis, ir jāvēršas pie ritmikas nodarbību īstenotāja, kas var būt ar pirmsskolu tieši nesaistīta:

  • juridiskā persona, piemēram, biedrība, ja tā reģistrējusies kā izglītības iestāde vai saņēmusi interešu izglītības programmas licenci pašvaldībā;
  • fiziskā persona, ja tā saņēmusi pedagoga privātprakses sertifikātu un interešu izglītības programmas licenci pašvaldībā.

Ja ritmikas nodarbību īstenotāja sniegtā atbilde vecākus neapmierina vai risinājumu neizdodas atrast, sākotnēji ir jāvēršas pie pirmsskolas vadītāja, kura pienākums ir izvērtēt pirmsskolā saņemto informāciju, pēc tam – Izglītības kvalitātes valsts dienestā, minot konkrētās pirmsskolas izglītības iestādes nosaukumu.

Papildus bērna vecāki var izmantot Izglītības likumā noteiktās vecāku tiesības piedalīties mācību procesa pilnveidē un izglītības iestādes padomē, piemēram, vēršoties pirmsskolas padomē ar ierosinājumu izvērtēt pirmsskolā piedāvāto papildu nodarbību lietderību un apmaksas kārtību.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas