E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14143
Lasīšanai: 3 minūtes
4
4

Savstarpēji vienojoties, laulību var šķirt pie zvērināta notāra

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. aprīlī, 2018
Kristīne

Labdien! Vai iespējams šķirt laulību, ja vīrs, kurš ir šķiršanās iniciators, ilgstoši strādā un dzīvo ārzemēs? Vīrs ir latvietis, LV pilsonis, tāpat kā sieva. Ir kopīgs bērns, nav kopīgu īpašumu. Sievai varētu būt materiāla rakstura prasības. Vai iespējams to izdarīt, vīram neierodoties Latvijā? Ja ne, tad kāda būtu vīra darbību pareizā secība, lai to sakārtotu ar pēc iespējas mazāku Latvijas apmeklējumu skaitu?

A
atbild:
11. aprīlī, 2018
Elīna Gulbe
LV portāls

Ja vīram un sievai nav strīda par laulības šķiršanu (abi par to ir vienojušies un bez pretenzijām izlēmuši dzīvot šķirti), tad laulības izbeigšana iespējama pie zvērināta notāra.

Gadījumā, ja viens no laulātajiem nevar ierasties pie notāra, lai iesniegtu kopīgu iesniegumu par laulības šķiršanu, iespējams piešķirt speciālu pilnvaru personai, kas pārstāvēs klāt neesošā intereses un parakstīs viņa vietā dokumentus (iesniegumu) laulības šķiršanas procesa ierosināšanai.

Attiecīgajā situācijā jādodas uz valsts, kurā vīrs strādā un dzīvo, Latvijas vēstniecību un jālūdz sagatavot speciālo pilnvaru, kurā skaidri norādīts, ka tā paredzēta tieši laulības šķiršanas iesnieguma parakstīšanai. Vēstniecībā arī paskaidros, kā pilnvaru nogādāt pilnvarotajai personai.

Iesniegumam par laulības šķiršanu jāpievieno laulības apliecības oriģināls vai dzimtsarakstu iestādes izsniegts izraksts no civilstāvokļa aktu reģistra. Gadījumos, ja laulātajiem ir kopīgs nepilngadīgs bērns un/vai kopīga manta, pirms laulības šķiršanas lietas uzsākšanas jānoslēdz arī rakstveida vienošanās par kopīgā nepilngadīgā bērna aizgādību, saskarsmes tiesībām, bērna uzturlīdzekļiem un kopīgās mantas sadali.

Kad iesniegums notāram uzrakstīts un iesniegti dokumenti, notārs uzsāk laulības šķiršanas procesu. Laulātajiem tiek nodrošināts laiks pārdomām pirms galīgā lēmuma pieņemšanas, jo Notariāta likums paredz, ka laulība netiks šķirta ātrāk kā pēc 30 dienām, skaitot no dienas, kad lieta uzsākta.

Ja laulātajiem savstarpēji vienoties neizdodas, laulība jāšķir tiesā.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 40 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas