E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14131
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
3
3

Deklarācijā par ienākumu no kapitāla pieauguma ir norādes informācijai

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. aprīlī, 2018
Anita

2017. gadā mantoju dzīvokli ar kadastrālo vērtību 6843 eiro. Notāra izdevumi un valsts nodeva par īpašuma pārreģistrēšanu kopā sasniedza 1241 eiro. Dzīvokli drīz pārdevu par 13 000 eiro. Kā šis darījums man būtu jāatspoguļo gada ienākumu deklarācijā par 2017. gadu? Kuras deklarācijas sadaļas jāaizpilda?

A
atbild:
04. aprīlī, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ministru kabineta 2012. gada 21. augusta noteikumos Nr. 568 “Noteikumi par iedzīvotāju ienākuma nodokļa deklarācijām un to aizpildīšanas kārtību” ir 3. pielikums – Deklarācija DK – Pārskata perioda deklarācija par ienākumu no kapitāla pieauguma. Visās tabulas ailēs ir paskaidrots, kāda informācija tiek prasīta: 1 – Ienākuma gūšanas diena, 2 – Ienākuma veids (N); 3 – Ieņēmumi no kapitāla aktīva atsavināšanas (dzīvokļa pārdošanas); 5 – Izdevumi, kas saistīti ar kapitāla aktīva iegādi (iegādes vērtība); 8 – Apliekamais ienākums  (ieņēmumi (3) mīnus iegādes vērtība (5); 9 – Aprēķinātais nodoklis (apliekamais ienākums x 15%).

Likums “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” paredz, ka ienākumu no nekustamā īpašuma pārdošanas apliek ar nodokli kā ienākumu no kapitāla pieauguma. Nodokļa likme 2017. gadā bija 15% no starpības, kāda veidojas, no pārdošanas ieņēmuma atņemot tās iegādes vērtību.

Ja nekustamais īpašums iegūts mantojuma ceļā, par tā iegādes vērtību uzskata mantojuma masā ietilpstošā norādītā konkrētā nekustamā īpašuma vērtību. Ja mantojuma masā vērtība nav norādīta, iegādes vērtība ir kadastrālā vērtība.

Nekustamā īpašuma iegādes vērtībā iekļauj arī izdevumus, kas saistīti ar tā iegūšanu:

  • valsts nodevu par darījuma noformēšanu;
  • valsts nodevu lietā par apstiprināšanu mantojuma tiesībās vai lietā par pēdējās gribas rīkojuma akta vai mantojuma līguma stāšanos likumīgā spēkā;
  • valsts nodevu par īpašuma tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā;
  • komisijas naudu;
  • citus līdzīgus izdevumus.

Pārdodot īpašumu, konkrētajā gadījumā par nodokļa piemērošanu un aprēķināšanu, pamatojoties uz dokumentiem, ir jāuzzina Valsts ieņēmumu dienestā.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas