E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14122
Lasīšanai: 3 minūtes
3
3

Pabalsti, ja otrs bērns piedzimst, kad pirmajam nav divu gadiņu

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. martā, 2018
Linda

Labdien! Pašlaik atrodos bērna kopšanas atvaļinājumā, mans bērna kopšanas atvaļinājums beigsies septembrī, tas ir arī laiks, kad jau dzims otrs bērniņš. Vēlējos noskaidrot, kā būs ar maternitātes pabalstu un māmiņalgu otrajam bērniņam? Tā būs tāda pati kā ar pirmo bērniņu vai mazāka? Paldies!

A
atbild:
27. martā, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Normatīvajos aktos ir speciāls regulējums pabalstu aprēķināšanai situācijā, ja nākamais bērns piedzimst, kad iepriekšējam vēl nav divu gadiņu. Pabalstus jebkurā gadījumā aprēķina, pamatojoties uz vidējo apdrošināšanas iemaksu algu.

Maternitātes pabalstam vidējo iemaksu algu aprēķina par 12 kalendāro mēnešu periodu, šo periodu beidzot divus mēnešus pirms mēneša, kurā sākas grūtniecības atvaļinājums.

Ja visā 12 mēnešu periodā iemaksu alga jeb ienākumi, no kuriem jāveic sociālās apdrošināšanas iemaksas, nav bijuši pārejošas darbnespējas, bērna kopšanas atvaļinājuma, kā arī grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma dēļ, tad vidējo iemaksu algu aprēķina par iepriekšējiem 12 kalendāra mēnešiem, paredzot iespēju atkāpties 32 kalendāra mēnešu periodā pirms mēneša, kurā sācies grūtniecības atvaļinājums. Tātad pabalstu šādā situācijā aprēķina no tiem algotā darbā gūtajiem ienākumiem, kas gūti, strādājot pirms iepriekšējā bērniņa gaidīšanas.

Vidējo iemaksu algu vecāku pabalsta apmēra noteikšanai rēķina līdzīgi, tikai 12 mēnešu periods ir atšķirīgs.

Ja nākamais bērns piedzimst, kad iepriekšējam vēl nav divu gadiņu, vecāku pabalstu par nākamā bērna kopšanu piešķir lielākajā apmērā – kāds tiek aprēķināts no jauna vai kāds bija aprēķināts par iepriekšējā bērna kopšanu, ņemot vērā, kādu izvēlas vecāku pabalsta saņemšanas ilgumu.

Tiesības uz pabalstiem nosaka, tos aprēķina un piešķir Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA), pamatojoties uz konkrētiem personas datiem. Tāpēc informācija par prognozējamiem pabalstiem jālūdz VSAA. Saziņai var izmantot e-pasta adresi konsultācijām: konsultacijas@vsaa.lv.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas