E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14121
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Pensijas
3
3

Pensiju var pieprasīt jebkurā laikā, kad uz to rodas tiesības

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. martā, 2018
Irēna Krastiņa

Man ir 3. grupas invaliditāte, bija piešķirta uz mūžu, nezināju, ka agrāk, no 60 gadu vecuma, varu aiziet pensijā. Pensija tika piešķirta no 2018. gada 1. janvāra, par 1 g. un 9 mēnešiem nesaņēmu neko?

A
atbild:
27. martā, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Likumā “Par valsts pensijām” noteikts, ka vecuma pensiju piešķir uz mūžu. Apdrošinātajai personai, kurai vienlaikus ir tiesības uz dažāda veida valsts pensijām, piešķirama apmēra ziņā lielākā valsts pensija. Pensiju var pieprasīt jebkurā laikā bez termiņa ierobežojuma, tiklīdz radušās tiesības uz to.

Tiesības uz invaliditātes pensiju ir līdz likumā noteiktā vecuma sasniegšanai vai līdz vecuma pensijas piešķiršanas datumam, ja pensija pieprasīta pirms minētā vecuma sasniegšanas. Tas nozīmē, ja cilvēks pieprasa piešķirt vecuma pensiju (arī priekšlaicīgi vai pēc atvieglotiem noteikumiem), tad vairs nav tiesību uz invaliditātes pensiju. Piešķirtā vecuma pensija invaliditātes laikā nedrīkst būt mazāka par invaliditātes pensiju.

Pensija cilvēkam jāpieprasa pašam. Un tā ir katra paša izvēle pieprasīt vecuma pensiju pēc atvieglotiem noteikumiem vai turpināt strādāt un pieprasīt vecuma pensiju, sasniedzot likumā noteikto vecumu. Vecuma pensijas pēc atvieglotiem noteikumiem apmēru parasti negatīvi ietekmē agrāks pensijā aiziešanas vecums un mazāks uzkrātais pensijas kapitāls.

Tātad, dodoties pensijā vēlāk, tās apmērs kļūst lielāks. Un otrādi – ātrāka pensionēšanās samazina pensiju.

Tas ir tāpēc, ka pensijas apmēru ietekmē aprēķina formulā iekļautais koeficients G – laika posms (gados), par kuru no pensijas piešķiršanas gada tiek plānota vecuma pensijas izmaksa. Ar to dala individuāli uzkrāto aprēķināto pensijas kapitālu.

Likumā iekļautā formula ir šāda: P = K / G.

P ir aprēķinātā pensija, K – pensijas kapitāls, G – koeficients.

Piemēram, 2017. gadā, ja pensijā devās 60 gadu vecumā, koeficients G bija 20,34 (gadi); ja pensijā devās 62 gadu vecumā, koeficients G  bija 18,96 (gadi).

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 45 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas