E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14120
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Pašnodarbinātajam jāmaksā gan IIN, gan VSAOI

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. martā, 2018
Alda

Esmu 3. grupas invalīde un izdienas pensijas saņēmēja, bet pensijas gadi vēl nav. Nedaudz nodarbojos ar lauku tūrismu, esmu reģistrējusies kā pašnodarbinātā. Vai uz mani attiecas IIN un sociālās iemaksas?

A
atbild:
29. martā, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Pirms saimnieciskās darbības veikšanas ir jāreģistrējas Valsts ieņēmumu dienestā. No ienākuma jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis (IIN). Ienākumu no saimnieciskās darbības nosaka kā ieņēmumu un ar to gūšanu saistīto izdevumu starpību. Nodokli aprēķina par gadu, iesniedzot VID gada ienākumu deklarāciju sekojošajā gadā no 1. marta līdz 1. jūnijam.

Izdienas pensijas saņēmējam ir tiesības uz pensionāra neapliekamo minimumu – 250 eiro mēnesī (3000 eiro gadā). Personām ar 3. grupas invaliditāti ir tiesības uz nodokļa papildu atvieglojumu – 120 eiro mēnesī (1440 eiro gadā). Gan pensionāra neapliekamo minimumu, gan nodokļa papildu atvieglojumu ir tiesības piemērot saimnieciskās darbības ienākumam.

Pašnodarbinātajiem, kuru ienākums mēnesī sasniedz un pārsniedz minimālo algu (430 eiro), jāmaksā valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI – 32,15%) – vismaz no 430 eiro.

Ar šo gadu VSAOI 5% apmērā pensiju apdrošināšanai ir jāveic arī visiem pašnodarbinātajiem, kuru ienākums mēnesī nesasniedz minimālās algas apmēru – no faktiskajiem ienākumiem. Ja ienākumi pārsniedz 430 eiro mēnesī un VSAOI tiek maksāts tikai no 430 eiro, arī tādā gadījumā ir jāmaksā 5% pensiju apdrošināšanai – no ienākuma, kuru veido starpība starp faktisko ienākumu un 430 eiro.

Ja pašnodarbinātā ienākums visa kalendāra gada laikā nesasniedz 50 eiro, tikai tad VSAOI 5% apmērā var nemaksāt.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas