E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14072
Lasīšanai: 6 minūtes

Jāvēršas pie ieslodzījuma vietas priekšnieka

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. martā, 2018
Inga

Labdien! Man vīrs pirms diviem gadiem pastrādāja noziegumu pēc Krimināllikuma 185. panta 2 daļas un 175. panta pirmās daļas alkohola reibumā. Piesprieda sodu 5 gadi un trīs mēneši. Šobrīd ir pagājuši divi gadi, kopš izcieš sodu. Šobrīd viņš iziet resocializācijas programmu. Kāda ir iespēja viņa pirmstermiņa atbrīvošanai? Mājās viņu gaida arī mazs bērns.

A
atbild:
22. martā, 2018
Linda Balode
LV portāls

Balstoties uz norādīto informāciju, nevar sniegt precīzu atbildi, jo nav zināmi visi fakti, piemēram, vai tiesas spriedumā noziedzīgais nodarījums ir atzīts par tīšu vai netīšu, vai šo divu gadu laikā, neskatoties uz to, ka persona iziet resocializācijas programmu, ir vai nav izdarīti pārkāpumi ieslodzījuma vietā u. c.

Tādējādi šobrīd varam sniegt tikai vispārīgu skaidrojumu.

Saskaņā ar Krimināllikuma (KL) 61.pantu, ņemot vērā notiesātā personību un uzvedību soda izciešanas laikā, nosacītu pirmstermiņa atbrīvošanu no soda var noteikt, ja:

  • notiesātais ir sasniedzis noteiktu resocializācijas rezultātu;
  • notiesātais atbilstoši iespējām ir labprātīgi atlīdzinājis ar noziedzīgo nodarījumu radīto kaitējumu;
  • notiesātajam pēc atbrīvošanas ir iespējas tiesiskā ceļā iegūt eksistences līdzekļus;
  • ir pagājis kriminālsodu izpildi reglamentējošā likumā noteiktais laiks pēc soda piemērošanas par soda izciešanas režīma pārkāpumu un nav spēkā esošu sodu par brīvības atņemšanas soda izpildes laikā izdarītiem administratīvajiem pārkāpumiem;
  • notiesātais risina un ir gatavs turpmāk risināt savas psiholoģiskās problēmas, kas izraisīja vai varētu izraisīt noziedzīga nodarījuma izdarīšanu;
  • notiesātais piekritis ārstēties no alkohola, narkotisko, psihotropo vai toksisko vielu atkarības, ja noziedzīgo nodarījumu izdarījis alkohola, narkotisko, psihotropo vai toksisko vielu atkarības dēļ.

Tāpat iepriekš minētais pants paredz, ka nosacītu pirmstermiņa atbrīvošanu no soda var ierosināt, kad notiesātais faktiski ir izcietis:

  • ne mazāk kā pusi no noteiktā soda par izdarīto mazāk smagu noziegumu;
  • ne mazāk kā divas trešdaļas no noteiktā soda, ja tas piespriests par smagu noziegumu, kā arī ja notiesātais ir persona, kas agrāk bijusi notiesāta ar brīvības atņemšanu par tīšu noziegumu, un sodāmība par šo noziegumu nav noņemta vai dzēsta;
  • ne mazāk kā trīs ceturtdaļas no noteiktā soda, ja tas piespriests par sevišķi smagu noziegumu, kā arī ja notiesātais ir persona, kas agrāk bijusi nosacīti pirms termiņa atbrīvota no soda un no jauna izdarījusi tīšu noziegumu neizciestās soda daļas laikā;
  • divdesmit piecus gadus no brīvības atņemšanas soda, ja notiesātais ir persona, kurai piespriests mūža ieslodzījums.

Savukārt, ja atbilstoši normatīvajiem aktiem ir iespējama elektroniskās uzraudzības piemērošana, nosacītu pirmstermiņa atbrīvošanu no soda ar elektroniskās uzraudzības noteikšanu var ierosināt, kad notiesātais faktiski ir izcietis:

  • ne mazāk kā vienu trešdaļu no noteiktā soda par mazāk smagu noziegumu;
  • ne mazāk kā pusi no noteiktā soda, ja tas piespriests par smagu noziegumu, kā arī ja notiesātais ir persona, kas agrāk bijusi notiesāta ar brīvības atņemšanu par tīšu noziegumu, un sodāmība par šo noziegumu nav noņemta vai dzēsta;
  • ne mazāk kā divas trešdaļas no noteiktā soda, ja tas piespriests par sevišķi smagu noziegumu, kā arī ja notiesātais ir persona, kas agrāk bijusi nosacīti pirms termiņa atbrīvota no soda un no jauna izdarījusi tīšu noziegumu neizciestās soda daļas laikā;
  • ne mazāk kā divdesmit četrus gadus no brīvības atņemšanas soda, ja notiesātais ir persona, kurai piespriests mūža ieslodzījums.

Lai noskaidrotu, vai personai ir iespējama pirmstermiņa atbrīvošana un vai tā ir iespējama ar elektroniskās uzraudzības piemērošanu, kā arī citus jautājumus, Jums ir jāvēršas pie attiecīgās ieslodzījuma vietas priekšnieka.

Arī pats ieslodzītais var vērsties ar iesniegumu pie ieslodzījuma vietas priekšnieka ar lūgumu viņu atbrīvot no soda izciešanas nosacīti pirms termiņa. Latvijas Sodu izpildes kodeksa 79.pants paredz kārtību, kādā izvērtē minēto iesniegumu:

“Notiesātais iesniegumu ar lūgumu viņu atbrīvot no soda izciešanas nosacīti pirms termiņa, tai skaitā ar elektroniskās uzraudzības noteikšanu, iesniedz brīvības atņemšanas iestādes priekšniekam.

Saņēmis šā panta pirmajā daļā minēto iesniegumu, brīvības atņemšanas iestādes priekšnieks triju darbdienu laikā pārbauda, vai notiesātais atbilst šā kodeksa 79.pantā minētajiem nosacījumiem. Ja tiek konstatēts, ka notiesātais neatbilst kaut vai vienam no minētajiem nosacījumiem, iesniegums tiek nodots atpakaļ notiesātajam, norādot šā iesnieguma nevirzīšanas iemeslus un laiku, kad notiesātajam radīsies tiesības uz nosacītu pirmstermiņa atbrīvošanu no soda izciešanas bez elektroniskās uzraudzības noteikšanas vai ar tās noteikšanu. Brīvības atņemšanas iestādes priekšnieka atbilde nav apstrīdama vai pārsūdzama.”

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas