E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14065
Lasīšanai: 3 minūtes
1
7
1
7

Ja iestājies administratīvā aresta noilgums

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. martā, 2018
Dmitrijs

Labdien! 24.11.2015. stājies likumīgā spēkā spriedums par to, ka es vadīju automašīnu atrodoties narkotisko vielu iespaidā. Tiesa nosprieda: sodīt mani ar administratīvo arestu uz desmit diennaktīm, naudassodu 1200 EUR, kā arī atņemt transportlīdzekļu vadīšanas un atpūtas kuģu vadīšanas tiesības uz četriem gadiem.

Naudas sodu – 1200 EUR – es samaksāju pilnā apmērā, ar to viss ir kārtībā, bet divu gadu laikā administratīvo arestu – 10 diennaktis – es nenosēdēju.

13.03.2018. gribēju izciest administratīvo arestu, bet 1. Čiekurkalna līnijā 1 k. 1 – tur, kur pieņem uz aresta izciešanu, man pateica, ka mans spriedums vairs nav spēkā, iestājies noilgums un viņi nevar mani pieņemt.

Galu galā es atbraucu uz policijas iecirkni pēc manas deklarētās dzīvesvietas un pastāstīju viņiem savu problēmu. Inspektors man apstiprināja, ka es tos divus gadus nebiju meklējumā, pēc tam manā klātbūtnē piezvanīja tiesas kancelejai, lai uzzinātu, ko darīt tālāk, un viņam pateica, ka vajag no policijas vārda tiesai uzrakstīt vēstuli ar prasību anulēt administratīvo arestu, un tas ir viens un vienīgais variants.

Ne policija, ne tiesas kanceleja man nevarēja skaidri pateikt, vai tā administratīvā aresta neizciešana ietekmēs mani tālākajā dzīvē un vai es varēšu pēc tam atkārtoti iegūt transportlīdzekļu vadīšanas tiesības, tāpēc gribu pajautāt to jums.

A
atbild:
16. martā, 2018
Linda Balode
LV portāls

Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 317. pants nosaka, ka lēmumu par administratīvo arestu izpilda pēc tam, kad beidzies termiņš tā pārsūdzēšanai apelācijas kārtībā un lēmums nav pārsūdzēts, vai arī ir stājies spēkā apelācijas instances tiesas nolēmums. Ja apelācijas instances tiesa nolēmumu paziņo saīsinātā formā un pilnu nolēmumu sagatavo vēlāk, administratīvo arestu izpilda pēc nolēmuma paziņošanas saīsinātā formā. Lēmumu par administratīvo arestu izpilda divu gadu laikā no lēmuma par administratīvo arestu nodošanas izpildei.

Šajā tiesību normā ir nostiprināts tiesas nolēmuma izpildes noilgums par administratīvo arestu. Tātad, ja administratīvais arests netika izciests divu gadu laikā, tad, iestājoties noilgumam, pārkāpējam nevar piemērot administratīvo arestu.

Savukārt policijas inspektors, zvanot jūsu klātbūtnē tiesas kancelejai, saņēma korektu informāciju, proti, ka jums ir jālūdz, lai policija tiesai nosūta vēstuli ar lūgumu anulēt ierakstu, ka atrodaties meklēšanā. Tas neietekmē atkārtotu transportlīdzekļa vadīšanas tiesību iegūšanu, proti, pēc četriem gadiem jūs varēsiet tās atjaunot, drīzāk ir nepieciešams, lai, piemēram, ceļojot uz ārzemēm, nerastos nepatīkama situācija, kad kādas valsts robežsardze sistēmā redz, ka esat meklēšanā.

Tāpēc iesakām – sazinieties ar policijas inspektoru, lai nosūta šo vēstuli tiesai, kas jūsu ierakstu izņems ārā no datubāzes.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas