E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14058
Lasīšanai: 2 minūtes

Spriedums par uzturlīdzekļu piedziņu jāpilda arī bezdarbniekam

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. martā, 2018
Paula

Labdien! Interesē, kāda summa ir jāmaksā tēvam, kuram piespriesti uzturlīdzekļi 2016. gadā 111 eiro, 30% no minimālās darba algas, ja viņš ir bezdarbnieks? Cik būs jāmaksā 2018. gadā? Paldies!

A
atbild:
21. martā, 2018
Edīte Brikmane
LV portāls

Ja tiesas nolēmumā ir noteikts, ka uzturlīdzekļi jāmaksā Ministru kabineta noteiktajā minimālajā apmērā, proti, 30% no valstī noteiktās minimālās mēneša algas bērnam no 7 gadu sasniegšanas līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai, tad, pieaugot minimālajai algai, automātiski pieaug arī minimālais uzturlīdzekļu apmērs. 2016. gadā, kad tika taisīts spriedums, minimālā mēneša alga bija 370 eiro un minimālais uzturlīdzekļu apmērs – 111 eiro. 2017. gadā minimālā mēneša alga sasniedza 380 eiro un attiecīgi pieauga arī minimālais uzturlīdzekļu apmērs – 114 eiro. 2018. gadā minimālā mēnešalga ir pieaugusi līdz 430 eiro, līdz ar to 30% no tās un ar tiesas spriedumu noteiktais uzturlīdzekļu apmērs ir 129 eiro mēnesī.

Civillikuma 179. panta piektā daļa noteic, ka katram no vecākiem neatkarīgi no viņa spējām uzturēt bērnu un mantas stāvokļa ir pienākums savam bērnam nodrošināt minimālo uzturlīdzekļu apmēru, ko nosaka Ministru kabinets, ņemot vērā valstī noteikto minimālo mēneša darba algu un bērna vecumu. Bezdarbnieka statuss neatbrīvo vecāku no pienākuma nodrošināt katram savam bērnam uzturlīdzekļus minimālajā apmērā. Turklāt tiesas spriedumam ir likuma spēks – tas ir obligāts un izpildāms (Civilprocesa likuma 203. panta piektā daļa).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 65 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas