E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14053
Lasīšanai: 4 minūtes
5
5

Pirms grūtniecības atvaļinājuma ir tiesības uz ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. martā, 2018
Santa

Labdien! Pašlaik esmu bērna kopšanas atvaļinājumā, pēc 3 mēnešiem jāatgriežas darbā uz 6 nedēļām, jo esmu 2. bērniņa gaidībās. Sakiet, vai šādā situācijā man pienākas ikgadējais apmaksātais atvaļinājums? Vai pirmsdzemdību un pēcdzemdību atvaļinājuma pabalsts būtiski nesamazināsies, jo darbā būtu jāatgriežas uz 6 nedēļām?

A
atbild:
19. martā, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Darba likuma 150. panta 4. daļa nosaka, ka sievietei pēc viņas pieprasījuma ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu piešķir pirms grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma. Bērna kopšanas atvaļinājums neveido tiesības uz atvaļinājuma dienām, savukārt grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma periods tiek ieskaitīts laikā, no kura tiek aprēķinātas atvaļinājuma dienas. Līdz ar to, pat ja iepriekš jau esat izņēmusi visu atvaļinājumu (to darbiniekam rēķina viņa individuālā darba gada ietvaros), tiesības uz ikgadējo atvaļinājumu varat izmantot avansā.

Jāzina, ka, prasot atvaļinājuma piešķiršanu pilnā apmērā, tas ir, avansā, situācijā, ja pēc bērna kopšanas atvaļinājuma izmantošanas Jūs, piemēram, izlemtu darba attiecības šajā darbavietā vairs neturpināt, darba devējs būs tiesīgs no Jums summu par avansā izmaksāto atvaļinājumu piedzīt.

Maternitātes pabalstam tiek noteikta vidējā iemaksu alga. Tā tiek aprēķināta par 12 mēnešu periodu, kas beidzies divus mēnešus pirms mēneša, no kura tiek piešķirts pabalsts.

Noteiktajā 12 mēnešu periodā neieskaita pārejošas darba nespējas dienas, par kurām izmaksāts slimības pabalsts (darba nespējas lapa “B”), grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma, bērna kopšanas atvaļinājuma kalendāra dienas.

Piemēram, ja grūtniecības atvaļinājums sāktos 2018. gada jūlijā (izsniegta darbnespējas lapa B sakarā ar grūtniecību), tad vidējo apdrošināšanas iemaksu algu maternitātes pabalsta apmēra noteikšanai aprēķinātu par 12 kalendāro mēnešu periodu no 2017. gada maija  līdz 2018. gada aprīlim.

Ja sieviete ilgstoši nav strādājusi, jo atradusies grūtniecības, dzemdību, vēlāk bērna kopšanas atvaļinājumā, vai arī bijis pārejošas darba nespējas periods un iemaksu alga jeb ienākumi, no kuriem jāveic sociālās apdrošināšanas iemaksas, nav bijuši visā 12 mēnešu periodā, par kuru aprēķināma vidējā iemaksu alga, tad vidējo iemaksu algu aprēķina par iepriekšējiem 12 kalendāra mēnešiem pirms grūtniecības, dzemdību, bērna kopšanas atvaļinājuma, kā arī pārejošas darbnespējas perioda, atkāpjoties 32 kalendāra mēnešu periodā. Tātad maternitātes pabalstu šādā gadījumā aprēķina no tiem algotā darbā gūtajiem ienākumiem, ko sieviete guvusi, strādājot pirms iepriekšējā bērniņa gaidīšanas.

Arī vecāku pabalstam  nosaka vidējās iemaksu algas periodu, bet tie būs citi 12 mēneši, jo tāpat neņem vērā pēdējos trīs (pabalsta piešķiršanas mēnesi un vēl divus iepriekš).

Informāciju par tiesībām uz pabalstiem un to aprēķināšanu varat iegūt ikvienā no VSAA klientu apkalpošanas centriem vai arī rakstot uz VSAA e-pasta adresi konsultācijām: konsultacijas@vsaa.lv.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 51 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas