E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14050
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1

Personai ir tiesības izvēlēties, kurā dzīvesvietā tā dzīvo pastāvīgi

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. martā, 2018
Gita

Ja persona ievietota sociālās aprūpes iestādē no citas pašvaldības teritorijas, vai šī persona ir jādeklarē šajā sociālās aprūpes iestādē? Deklarācijas likuma 4. panta otrā daļa nosaka izņēmumus, kas netiek uzskatīts par ilgstošu prombūtni, tajā skaitā atrašanās ārstniecības iestādē, savukārt 5. panta otrā daļa nosaka, ka, ja persona ievietota veco ļaužu pansionātā uz pašvaldības lēmuma pamata, tad šis cilvēks saglabā iepriekšējo dzīvesvietas adresi. Kā rīkoties šādā situācijā, ja persona neatbilst augstāk minētajiem pantu nosacījumiem, bet augstāk stāvoša institūcija pieprasa deklarēt attiecīgo cilvēku sociālās aprūpes iestādē?

A
atbild:
16. martā, 2018
Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde
Ieva Kramiņa, Sabiedrisko attiecību speciāliste

Dzīvesvietas deklarēšanas likuma 4. panta pirmajā daļā noteikts, ka dzīvesvietas maiņas gadījumā attiecīgās personas pienākums ir mēneša laikā, kopš tā pastāvīgi dzīvo jaunajā dzīvesvietā, deklarēt to dzīvesvietas deklarēšanas iestādē. Proti, ja persona ir ievietota sociālās aprūpes iestādē, tajā pastāvīgi dzīvo un tam ir tiesisks pamats, personai ir tiesības deklarēt tās dzīvesvietu šajā iestādē.

Savukārt, ja personai ir tiesisks pamats dzīvot iepriekš deklarētajā dzīvesvietā, tad personai ir tiesības saglabāt šo dzīvesvietu kā deklarēto adresi. Līdz ar to šādā gadījumā personai ir tiesības izvēlēties, kurā dzīvesvietā (vecajā vai jaunajā) tā dzīvo pastāvīgi, un attiecīgi deklarēt šo dzīvesvietu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 48 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas