E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14048
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Finanses

Komandējuma izdevumus atlīdzina, ja ir tos apliecinoši attaisnojuma dokumenti

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. martā, 2018
Dmitrijs

Kāpēc 21. gadsimtā ar komandējumu saistītiem izdevumiem attaisnojuma dokumenti ir iesniedzami tikai fiziskā formā – čeku oriģināli? Kāpēc grāmatvedība nedrīkst iegrāmatot šo dokumentu elektroniskās kopijas?

A
atbild:
27. martā, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Darba likuma 76. pants nosaka darba devējam pienākumu atlīdzināt tos darbinieka izdevumus, kas ir saistīti ar komandējumu vai darba braucienu.

Ministru kabineta noteikumi Nr. 969 “Kārtība, kādā atlīdzināmi ar komandējumiem saistītie izdevumi” nosaka tos komandējuma izdevumu veidus, kuri darbiniekam atlīdzināmi tikai tādā gadījumā, ja par tiem ir iesniegti attiecīgos izdevumus apliecinoši attaisnojuma dokumenti, piemēram, par ceļa (transporta) izdevumiem, izdevumiem par viesnīcu, izdevumiem par bagāžas pārvadāšanu u. tml.  Normatīvais regulējums neparedz kopiju iesniegšanu.

Par uzņēmuma/iestādes grāmatvedību atbild vadītājs, attiecīgi – ievērojot prasības grāmatvedībai un nodokļu normatīvos aktus, izstrādājot grāmatvedības politiku, kā arī citus noteikumus, uzņēmuma/iestādes iekšējos dokumentus.

No Jūsu jautājuma nav saprotams, ko Jūs ierosināt. E-konsultāciju ietvars neparedz diskusiju formātu, ja, cik noprotams, runa ir par tehnoloģiju iespēju izmantošanu grāmatvedībā.

Likums par budžetu un finanšu vadību nosaka, ka valsts iestādēm ar finanšu līdzekļiem ir jārīkojas lietderīgi un budžeta finansētu institūciju vadītāji ir atbildīgi par budžeta līdzekļu efektīvu un ekonomisku izlietošanu atbilstoši paredzētajiem mērķiem. Savukārt uzņēmējam pašam būtu jābūt ieinteresētam līdzekļu racionālā izmantošanā un ir jāpilda Darba likums, objektīvi atlīdzinot darbiniekam izdevumus. Turklāt komandējuma maksājumi ir saistīti arī ar nodokļu piemērošanu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas