E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14022
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1
1
1

Garāžu īpašnieku kooperatīvs un balsošanas tiesības

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. martā, 2018
Svetlana

Paskaidrojiet, lūdzu, Giks (garāžu īpašnieku kooperatīvs) kopīpašnieku sapulcē piedalījās un balsoja cilvēki, uz kuriem nekas nav reģistrēts zemesgrāmatā (pirms sapulces bija reģistrācija un var salīdzināt piedalījušos sarakstu ar īpašnieku sarakstu no zemesgrāmatas). Vai tādā veidā sistemātiska balsu izkropļošana ir iemesls pieteikumam prokuratūrā? Ja ar Giks nav pārvaldīšanas līguma, kā balsis tiek skaitītas balsošanā Giks kopīpašnieku sapulcē?

A
atbild:
15. martā, 2018
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Jānis Muižnieks, zvērināts advokāts

Garāžu īpašnieku kooperatīva tiesiskās darbības principus nosaka Kooperatīvo sabiedrību likums, kā arī attiecīgā kooperatīva statūti, kuros var paredzēt noteikumus, kas nav pretrunā ar likumu.

Saskaņā ar Kooperatīvo sabiedrību likuma 19. pantu kooperatīvās sabiedrības valdei ir jāiekārto biedru reģistrs, kurā t.sk. jānorāda arī kooperatīvās sabiedrības biedrs (juridiska vai fiziska persona un to identificējošie dati) un katram biedram piederošo pamatpaju un papildpaju skaits un to kopējā vērtība. Šā panta otrā daļa nosaka, ka katram kooperatīvās sabiedrības biedram ir tiesības iepazīties ar biedru reģistru.

Atbilstoši Kooperatīvo sabiedrību likuma 22. pantam kooperatīvās sabiedrības biedram ir tiesības piedalīties sabiedrības darbībā un pārvaldē, t.sk. kopīpašnieku sapulcē.

Tātad, tikai salīdzinot sapulces protokolā norādītās personas ar biedru reģistra datiem, ir iespējams izdarīt attiecīgus secinājumus.

Attiecīgi, ja uzdotajā jautājumā šādi fakti ir pieļauti, tad ieinteresētā persona vai personas, protams, var sniegt pieteikumu policijā vai sniegt prasību tiesā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas