E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14017
Lasīšanai: 6 minūtes
5
5

Vai bērna māte var nestrādāt un pieprasīt nesamērīgus uzturlīdzekļus

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. martā, 2018
Kaspars

Bērnu tēvs iesniedzis laulības šķiršanu. Laulībā ir trīs nepilngadīgi bērni. Laulības laikā uzcelta māja, iegādāta mašīna. Strādājis vienmēr tikai tēvs. Šķiršanās prasībā māte atteikusies piekrist šķirties, dalīties ar māju (dzīvo mājā, brauc ar kopīgo mašīnu un pašlaik saņem no tēva uzturlīdzekļus vismaz 1200 € apmērā). Māte iesniegusi pretprasību par uzturlīdzekļu piedziņu 2500 € apmērā (iepriekš laulībā nekad netika tādas summas izlietotas), vēlas paturēt sev mašīnu, māju, kā arī atsakās pati strādāt un pieprasa algu par savu bērnu pieskatīšanu. Jaunākajam bērnam ir 2 gadi, apmeklē bērnudārzu. Cik smalki tiek izskatīti mātes uzrādītie čeki, vai nevar uzrādīt čekus, ko aizņēmusies no citu māmiņu pirkumiem? Teorētiski pašlaik tēva alga ir pietiekoša, tomēr pieprasītā summa veidotu apmēram pusi no algas. Kā panākt, lai mātei arī būtu jāmaksā puse no prasītās summas? Vai ir iespējams noteikt, ka viņai būtu jādodas strādāt un nav nepieciešamības sēdēt mājās? Vai ir likums, pēc kura viņa pieprasa algu par savu bērnu pieskatīšanu, turklāt tēvs neatsakās bērnus pieskatīt? Tēvs vēlas iegūt māju savā īpašumā, atmaksājot pusi vai daļu mājas vērtības vai nopērkot dzīvokli bērniem ar māti. Kādas ir izredzes un iespējas šajā lietā panākt iecerēto?

A
atbild:
10. aprīlī, 2018
Edīte Brikmane
LV portāls

Tāda normatīvā regulējuma, kas ļautu pieprasīt atalgojumu par savu bērnu pieskatīšanu no otra vecāka, patiešām nav. Civillikuma 179. pants paredz abu vecāku pienākumu samērā ar viņu spējām un mantas stāvokli uzturēt bērnu. Šis pienākums gulstas uz tēvu un māti līdz laikam, kad bērns pats var sevi apgādāt. Turklāt, lai nebūtu tā, ka viens no vecākiem teiktu, ka naudas viņam nav un tāpēc uzturlīdzekļus negādās, Civillikuma 179. panta piektajā daļā ir noteikts, ka katram no vecākiem, tātad arī bērnu mātei, neatkarīgi no viņa spējām uzturēt bērnu un mantas stāvokļa ir pienākums nodrošināt savam bērnam vismaz minimālo uzturlīdzekļu apmēru, ko nosaka Ministru kabinets, ņemot vērā valstī noteikto minimālo mēnešalgu un bērna vecumu. 

Civillikuma 80. pants gan paredz iespēju bijušajam laulātajam, šķirot laulību vai pēc laulības šķiršanas prasīt līdzekļus no otra bijušā laulātā samērā ar viņa mantas stāvokli iepriekšējā labklājības līmeņa nodrošināšanai. Taču praksē šādas prasības tiek apmierinātas diezgan reti, turklāt Civillikuma 81. pantā ir uzskaitīta virkne gadījumu, kādos pienākums dot līdzekļus iepriekšējā labklājības līmeņa nodrošināšanai bijušajam laulātajam atkrīt, kur cita starpā vēršam uzmanību 4. punktā noteiktajam: pienākums dot līdzekļus iepriekšējā labklājības līmeņa nodrošināšanai bijušajam laulātajam atkrīt, ja bijušais laulātais izvairās iegūt līdzekļus uzturam ar savu darbu. Līdz ar to apstāklis, ka prasītāja darbspējīgā vecumā nestrādā un tāpēc nav ienākumu, nav pietiekams pamats, lai prasītu līdzekļus iepriekšējā labklājības līmeņa nodrošināšanai, jo to var uzskatīt par izvairīšanos gūt līdzekļus ar savu darbu. Ja tas neatbilst patiesībai, tiesā ir jāiesniedz pierādījumi, kas apliecina, ka bijušais laulātais ir darbnespējīgs.

Jebkurā gadījumā bērna tēvam ir tiesības iebilst un tiesai iesniegt savus paskaidrojumus un iebildumus. Civilprocesa likuma 93. panta pirmā daļa nosaka – katrai pusei jāpierāda tie fakti, uz kuriem tā pamato savus prasījumus vai iebildumus. Prasītājam jāpierāda savu prasījumu pamatotība. Atbildētājam jāpierāda savu iebildumu pamatotība. Atbilstoši Civilprocesa likuma 10. pantā noteiktajam sacīkstes principam puses realizē savas procesuālās tiesības sacīkstes formā. Tātad lielākas izredzes ir tai pusei, kura spēs nodrošināt pārliecinošākos pamatojumus un pierādījumus saviem prasījumiem un iebildumiem.

Tas pats attiecināms arī uz kopīgas mantas dalīšanu. Augstākā tiesa praksē atzinusi, ka, dalot laulāto kopīgo mantu, ir jāņem vērā katra laulātā ieguldījums šīs mantas iegādē un īpašumtiesību daļa atzīstama atbilstoši izdarītā ieguldījuma apjomam.  

Tāpēc, lai rastu labāko risinājumu, aizstāvot savas intereses konkrētajā situācijā, ieteicams konsultēties ar zvērinātu advokātu, kas specializējies ģimenes tiesībās. Profesionāli sagatavots prasības pieteikums un/vai aizstāvība var izšķirt lietas izskatīšanas gaitu un iznākumu. Turklāt, ņemot vērā situācijas izklāstā minētās summas, tēriņi par profesionālu palīdzību, iespējams, atmaksāsies.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 68 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas