E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14013
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Zemes īpašnieku rīcība savu tiesību īstenošanai

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. martā, 2018
Inese Liepina

Man pieder dzīvoklis XXX (teksts aizklāts fiziskās personas datu aizsardzības nolūkā), zeme ir dzīvokļu īpašnieku īpašumā (domājamās daļas). Uz mūsu zemes sarkano līniju robežās tiek celts T/C “Akropole”. Jautājumi: 1. Kāpēc mums ir jāmaksā nodoklis par to zemes daļu, kura praktiski kaut kādā veidā pēkšņi nav vairs mūsu, jo uz tās ir daļa sveša īpašuma? 2. Kāpēc netika veikts process par robežu izmaiņu un zemes platības izmaiņām attiecīgajam īpašumam, jo no Rīgas domes Satiksmes departamenta saņemtās vēstules ir skaidrs, ka zemes īpašnieki esam mēs? 3. Ja uz mūsu zemes sarkano līniju robežās kaimiņš ir uzcēlis daļu sava īpašuma, vai mēs esam tiesīgi no viņa pieprasīt nomas maksu par mūsu zemes izmantošanu, un kur vērsties pēc palīdzības? Paldies!

A
atbild:
23. martā, 2018
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Jolanta Kramerovska, zvērināta advokāte

Saskaņā ar Civillikuma 994. panta noteikumiem par nekustama īpašuma īpašnieku atzīstams tikai tas, kas par tādu ierakstīts zemesgrāmatā. Šī iemesla dēļ jums kā īpašniekam ir pienākums maksāt nekustamā īpašuma nodokli. Jūsu īpašuma tiesības uz zemes domājamo daļu nav mainījušās.

Lai veiktu jebkādas izmaiņas zemes gabala robežās, nepieciešams pamatojums un īpašnieka griba veikt šādas izmaiņas, tāpēc neviens “no malas” šīs robežas nevar izmainīt.

Vispirms ir nepieciešams pārliecināties, vai tiešām būve ir uzcelta uz Jums piederošā zemes gabala, ja šāda situācija apstiprinās, tad zemes kopīpašniekiem ir tiesības vērsties pret būves īpašnieku, tostarp prasīt nomas līguma noslēgšanu par Jums piederoša zemes gabala izmantošanu būves izvietošanai un uzturēšanai. Zemes gabala robežas var noskaidrot LR Valsts zemes dienestā, varat pieaicināt sertificētu mērnieku zemes robežu noteikšanai dabā. Tāpat varat vērsties pašvaldības būvvaldē ar lūgumu veikt būvniecības procesa pārbaudi, uz kāda pamata ēka izvietota uz sveša zemes gabala.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas