E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14000
Lasīšanai: 4 minūtes

Vai jāinformē UGF, ja parādnieks kontā ieskaita uzturlīdzekļus

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. martā, 2018
Sanita

Labdien! Vēlos uzzināt, kā man jārīkojas situācijā, kad saņemu uzturlīdzekļus no UGF jau vairākus gadus apmērā, kādu nosaka Ministru kabinets (118 eiro no 2018. gada), un pēkšņi manā kontā ienāk 50 eiro no bērna tēva tagadējās sievas ar maksājuma mērķi: bērns (vārds, uzvārds), uzturlīdzekļi. Kādā veidā lai informēju UGF par saņemto naudu, un vai tas neietekmē valsts garantēto uzturlīdzekļu saņemšanu nākamajā mēnesī? Vai man vispār ir jāinformē UGF par šāda vienreizēja 50 eiro maksājuma ienākšanu kontā?

A
atbild:
20. martā, 2018
Edīte Brikmane
LV portāls

Parādnieks ar šādu rīcību pārkāpj parāda atmaksāšanas kārtību. Ja uzturlīdzekļu piedziņa tiek veikta civilprocesa ietvaros ar tiesas spriedumu, maksājumi jāveic tiesu izpildītāja depozīta kontā. Savukārt, ja uzturlīdzekļi tiek maksāti administratīvā procesa ietvaros ar Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas lēmumu, par parāda maksāšanas grafiku un kārtību parādniekam jāvienojas ar fonda administrāciju.

Uzturlīdzekļu garantiju fonda likuma 17. panta pirmās daļas 4. punkts iesniedzējam (kas šajā gadījumā esat Jūs) uzliek par pienākumu informēt fonda administrāciju, ja parādnieks maksā iesniedzējam uzturlīdzekļus bērna uzturam tādā apmērā, kādu, pamatojoties uz Civillikuma 179. panta piekto daļu, noteicis Ministru kabinets (25% vai 30% apmērā no valstī noteiktās minimālās algas atkarībā no bērna vecuma).

Sniedzot atbildi uz līdzīgu jautājumu e-konsultācijā “Ja uzturlīdzekļu maksājumi saņemti gan no vecāka, gan UGF”, Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācija norādīja, ka gadījumā, ja no vecāka saņemti uzturlīdzekļi mazākā apmērā par Ministru kabineta noteikto minimālo apmēru, iesniedzējam šāda informēšanas pienākuma nav, un fonda administrācijai līdz ar to arī nav tiesiska pamata iesniedzējam pieprasīt atmaksāt no Uzturlīdzekļu garantiju fonda saņemtos līdzekļus.

Ministru kabineta noteiktais apmērs ir minimālais, ko katram vecākam ir pienākums nodrošināt, līdz ar to parādnieka veiktie uzturlīdzekļu maksājumi bērna mātei šajā gadījumā var tikt uzskatīti par papildu uzturlīdzekļu maksājumiem, jo vecākam nav liegts veikt lielāku uzturlīdzekļu maksājumu, nekā ir valstī noteiktais minimums. Turklāt uzturlīdzekļu maksājumus nav veicis pats parādnieks. Līdz ar to, neievērojot ar lēmumu noteikto maksāšanas kārtību, parādniekam var turpināt pieaugt parāds valstij viņa vietā izmaksāto uzturlīdzekļu apmērā.

Uzturlīdzekļu saņemšanu no fonda šis pārskaitījums neietekmē, taču, ņemot vērā, ka tas, iespējams, ir bijis uzturlīdzekļu parādnieka mēģinājums uzsākt nokārtot savas saistības, iespējams, būtu nepieciešams informēt pašu parādnieku, ka, veicot šādus maksājumus, parāda summa nemazinās un turpina pieaugt. Lai gūtu precīzas atbildes par pareizāko rīcību konkrētajā situācijā, aicinām personiski sazināties ar zvērinātu tiesu izpildītāju, kura lietvedībā atrodas izpildu lieta, vai fonda administrāciju, kas attiecīgi varētu tālāk risināt šo jautājumu ar pašu parādnieku.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 41 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas