E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13984
Lasīšanai: 2 minūtes
1
7
1
7

Kad īpašums jāreģistrē zemesgrāmatā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. martā, 2018
Natalija

Vai likumā ir noteikts laiks, kad jāreģistrē zemesgrāmatā īpašums, ja tas tiek dāvināts? Vai to var izdarīt divus gadus pēc iegūšanas?

A
atbild:
07. martā, 2018
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Jānis Muižnieks, zvērināts advokāts

Likumā nav noteikts, cik ilgā laikā nekustamais īpašums ir jāreģistrē zemesgrāmatā jaunajam ieguvējam neatkarīgi no ieguvuma veida (dāvinājums, pirkums, utt.). Zemesgrāmatā nekustamo īpašumu ir tiesības reģistrēt arī ilgākā laikā pēc tā iegūšanas, tostarp arī pēc diviem gadiem.

Nekustamā īpašuma reģistrēšanai (vai nereģistrēšanai) zemesgrāmatā ir būtiskas juridiskas sekas.

Civillikuma 994. pants nosaka: “Par nekustama īpašuma īpašnieku atzīstams tikai tas, kas par tādu ierakstīts zemes grāmatās.

Līdz ierakstīšanai zemes grāmatās nekustama īpašuma ieguvējam pret trešajām personām nav nekādu tiesību: viņš nevar izlietot nevienu no priekšrocībām, kas saistītas ar īpašumu, un viņam jāatzīst par spēkā esošu visa uz šo nekustamo īpašumu attiecošās tās personas darbība, kura pēc zemes grāmatām apzīmēta par šā īpašuma īpašnieku. Tomēr viņam ir tiesība ne vien prasīt atlīdzību par visu uz nekustamo īpašumu attiecošos agrākā īpašnieka ļaunticīgo darbību, bet arī prasīt, lai pēdējais sper visus nepieciešamos soļus nekustamā īpašuma pārejas ierakstīšanai zemes grāmatās (993. p. 1. d.).”

Citiem vārdiem sakot, kamēr nekustamais īpašums nav reģistrēts zemesgrāmatā uz jaunā ieguvēja vārda, juridiski un ar visām no tām izrietošajām tiesiskajām sekām jaunais ieguvējs nav šī nekustamā īpašuma īpašnieks.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas