E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13975
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Mājoklis

Nav noteikts, ka pārdodamais īpašums ir jārāda

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. martā, 2018
Rauls

Labdien! Kopīpašumā tiek pārdots dzīvoklis, un man kā vienam no īpašniekiem ir pirmpirkuma tiesības. Vēlos šīs tiesības izmantot un iegādāties dzīvokli, bet pārdevējs atsakās rādīt īpašumu. Viņa nostāja: ja gribat pirkt – pērciet neskatoties. Vai tas ir likumīgi?

A
atbild:
12. martā, 2018
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Latvijas Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijas vadītājs Vitolds Peipiņš skaidro: “Normatīvajos aktos gan ir noteikts, kā īstenojamas pirmpirkuma tiesības kopīpašuma tiesiskajās attiecībās, bet nekur nav norādīts, ka pārdevējam būtu pienākums pirmpirkuma tiesīgajam rādīt pārdodamo īpašumu. Praksē parasti notiek tā, ka potenciālais pircējs, kuram ir pirmpirkuma tiesības, tiek iepazīstināts ar pirkšanas un pārdošanas līgumu, kurā norādīta nekustamā īpašuma cena, un viņam tiek dota izvēle – izmantot savas pirmpirkuma tiesības iegādāties attiecīgā kopīpašuma domājamo daļu vai ne. Te gan gribas piebilst – ja kādai personai kopīpašumā jau pieder domājamās daļas, tad atšķirībā no pirkuma izsolē priekšstatam par pārējo daļu kvalitāti un tehnisko stāvokli būtu jābūt. Pircējam pašam ir jāizdomā, kā iegūt informāciju par viņu interesējošo kopīpašuma daļu.”

Sīkāka informācija par rīcību ar kopīpašuma domājām daļām, pirmpirkuma tiesībām atrodama LV portāla rakstos “Kopīpašums un tā zemūdens akmeņi”(I), “Kopīpašums un tā zemūdens akmeņi”(II), “Pirmpirkuma tiesības – kad tās jāpiedāvā?”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas