E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13956
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Mājoklis
2
1
2
1

Jādeklarējas, lai persona būtu sasniedzama tiesiskajās attiecībās ar valsti

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. martā, 2018
Sanita

Labdien! Dzīvoklī, kuru īrēju, saimnieks pieprasa deklarēties. Vai īrniekam ir pienākums deklarēties īrētajā dzīvoklī? Vai dzīvokļa īpašniekam ir jāmaksā kāds sods, ja viņa dzīvoklī dzīvo īrnieks, kas nav deklarējies tur? Cenšos saprast, kāpēc saimniekam tas ir aktuāli. Esmu jau deklarējusies citur un pārdeklarēties nevēlos.

A
atbild:
12. martā, 2018
Elīna Gulbe
LV portāls

Dzīvesvietas deklarēšanas likuma 3. panta pirmā daļa nosaka, ka dzīvesvieta (līdz ar to arī vieta, kurā persona ir deklarējusies) ir jebkura personas brīvi izraudzīta ar nekustamo īpašumu saistīta vieta (ar adresi), kurā persona labprātīgi apmetusies ar tieši vai klusējot izteiktu nodomu tur dzīvot, kurā dzīvot tai ir tiesisks pamats un kuru šī persona atzīst par vietu, kur tā sasniedzama tiesiskajās attiecībās ar valsti un pašvaldību. Ņemot vērā noteikto likuma mērķi, kas ir panākt, lai ikviena persona būtu sasniedzama tiesiskajās attiecībās ar valsti un pašvaldību, personas pienākums ir deklarēties vietā, kur tā ir sasniedzama.

Kas attiecas uz īpašnieku – virknē pašvaldību ieviesta prakse, ka deklarētā dzīvesvieta saistīta ar nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) likmi, t.i., tiek piemērota mazāka nodokļa likme, ja mājoklī kāds ir deklarēts.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 42 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas