E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13952
Lasīšanai: 3 minūtes
4
4

Vispārējais saistību tiesību noilguma termiņš ir desmit gadi

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. martā, 2018
Elita

30 gadus nodzīvojām kopā ar vīramāti valsts dzīvoklī, kurš tika piešķirts viņai tikai tāpēc, ka viņa dzīvos kopā ar mūsu ģimeni. Kad sākās privatizācija, vīramāte to atļāva privatizēt uz mana vārda, jo vīrs bija Anglijā. Īpašums uz mana vārda tika ierakstīts zemesgrāmatā 2006. gadā, bet 2012. gadā mūsu laulība tika šķirta. Par mantu tiesā strīds nebija, jo bijušais vīrs neko neprasīja. Vai tagad tiesā viņš var apstrīdēt privatizāciju un pieprasīt savu daļu no īpašuma?

A
atbild:
06. martā, 2018
Latvijas Zvērinātu advokātu padome
Jānis Muižnieks, zvērināts advokāts

Jautājums satur divas daļas: privatizācijas apstrīdēšanu un laulāto kopmantas sadali jau pēc laulības šķiršanas. Prasības celšana tiesā un pati prasība arī satur divas daļas: procesuāltiesisko un materiāltiesisko daļu.

Civilprocesa likums satur procesuāltiesisko daļu, proti, cita starpā nosaka prasības celšanas tiesības un kārtību. Saskaņā ar Civilprocesa likuma 1. panta pirmo daļu katrai fiziskajai un juridiskajai personai (turpmāk – persona) ir tiesības uz savu aizskarto vai apstrīdēto civilo tiesību vai ar likumu aizsargāto interešu aizsardzību tiesā. Tas nozīmē, ja persona uzskata, ka viņas tiesības ir bijušas aizskartas, viņai ir tiesības griezties tiesā ar attiecīgo prasību.

Tātad Civilprocesa likums personai piešķir tiesības celt prasību tiesā. Prasības celšana tiesā ir subjektīva tiesība, t.i., persona prasību var celt un var arī necelt.

Prasības materiāltiesiskā daļa satur tos juridiskos faktus (apstākļus), uz kuriem prasītājs pamato savu prasījumu. Tātad, ja tiek celta prasība par privatizācijas apstrīdēšanu un laulāto kopmantas sadali, prasītājam ir jāpamato un jāpierāda savi prasījumi.

Jānorāda, ka saskaņā ar Civillikuma 1895. pantu visas saistību tiesības, kuras nav noteikti izņemtas no noilguma ietekmes un kuru izlietošanai nav likumā noteikti īsāki termiņi, izbeidzas, ja tiesīgā persona tās neizlieto desmit gadu laikā. Šis ir vispārējais saistību tiesību noilguma termiņš.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas