E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13929
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Dāvinājums ar uzlikumu

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. martā, 2018
Gita

Labdien! Man ir jautājums par dāvinājumu ar uzlikumu. No vecvecākiem saņēmu (piekritu saņemt, parakstīju dokumentus) dāvinājumā nekustamo īpašumu ar aizliegumu jebko ar to iesākt (pārdot/mainīt/izīrēt utt.) bez viņu abu atļaujas. Vēlos noskaidrot, vai tas nozīmē, ka vairs nevaru arī nemaz atteikties no šāda dāvinājuma, – vai arī tam man vajadzīga viņu atļauja? Un, ja tā, vai ir jebkāda iespēja tomēr lauzt šo līgumu un atbrīvoties no šī dāvinājuma bez dāvinātāju piekrišanas, cik tas varētu izmaksāt? Ja tomēr ir iespējams vēl atteikties no dāvinājuma un atgriezt to iepriekšējiem īpašniekiem, kas man būtu jādara (un, atkal, – cik tas izmaksātu)? Jau iepriekš paldies par atbildēm!

A
atbild:
26. martā, 2018
Latvijas notārs
Ingūna Bobrovska, zvērināta notāre

Saņemot dāvinājumu, Jūs pieņēmāt arī uzlikumu. Saskaņā ar Civillikuma 1587. pantu tiesīgi noslēgts līgums uzliek līdzējiem pienākumu izpildīt apsolīto un ne darījuma sevišķais smagums, ne arī vēlāk radušās izpildīšanas grūtības nedod vienai pusei tiesību atkāpties no līguma, kaut arī atlīdzinot otrai zaudējumus.

Lai rīkotos ar Jums uzdāvināto nekustamo īpašumu, Jums jāvienojas ar personām, kuru labā ir reģistrēts uzlikums par tā atcelšanu, vai jāsaņem dāvinātāju piekrišana darījumam, ko Jūs vēlaties noslēgt.

Jūs varat piedāvāt dāvinātājiem noslēgtā līguma atcelšanu, šādā gadījumā Jums jāparaksta iepriekš noslēgto līgumu atceļošs līgums un nostiprinājuma lūgums. Abus  dokumentus pēc Jūsu lūguma sagatavos notārs. Nostiprinājuma lūgumā tiks lūgts atjaunot vecvecāku īpašuma tiesības un izbeigt Jūsējās.

Šis ir pietiekami sarežģīts process, tāpēc iesaku to visu uzticēt notāram, kurš to turklāt izdarīs elektroniski, tādējādi Jūs vienā vietā – notāra birojā – izdarīsiet visas darbības. Tas ir gan drošāk, gan ātrāk, gan ērtāk.

Šādā gadījumā Jūsu vecvecākiem par viņu īpašuma tiesību atjaunošanu nebūs atkārtoti jāmaksā valsts nodeva. Kancelejas nodeva par īpašnieku maiņu maksājama pie reģistrācijas zemesgrāmatu nodaļā.

Jūs varat doties pie brīvi izvēlēta notāra. Mājaslapā latvijasnotars.lv ir norādīts visu Latvijas notāru saraksts, prakses vietu adreses, kontakttālruņi.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas