E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13915
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Ģimene
1
2
1
2

Kā piespiest vecāku rūpēties par bērnu

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
22. februārī, 2018
Irēna

Labdien! Vai mūsu valstī pastāv likumdošanas instrumenti, ar kuru palīdzību bērna mammu (bērns dzīvo pie mammas) var piespiest rūpēties par bērnu, pirkt viņam nepieciešamās lietas un attīstīt?

A
atbild:
28. februārī, 2018
Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija
Sindijs Logins, Juridiskās nodaļas juriskonsults

Bērnu tiesību aizsardzības likuma 10. panta pirmā daļa paredz, ka bērnam ir tiesības uz tādiem dzīves apstākļiem un labvēlīgu sociālo vidi, kas nodrošina pilnvērtīgu fizisko un intelektuālo attīstību. Katram bērnam ir jāsaņem atbilstošs uzturs, apģērbs un pajumte.

Savukārt atbilstoši Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 11. panta 2. punktā noteiktajam sniegt sociālos pakalpojumus vai organizēt to sniegšanu ģimenēm ar bērniem, kurās ir bērna attīstībai nelabvēlīgi apstākļi, ir viens no pašvaldības sociālā dienesta uzdevumiem.

Vienlaikus jāatzīmē, ka Bērnu tiesību aizsardzības likuma 73. panta pirmajā daļā ir noteikts katra iedzīvotāja pienākums sargāt savu un citu bērnu drošību un ne vēlāk kā tajā pašā dienā ziņot policijai, bāriņtiesai vai citai bērna tiesību aizsardzības institūcijai par jebkādu vardarbību un noziedzīgu nodarījumu vai administratīvu pārkāpumu pret bērnu, par viņa tiesību pārkāpumu vai citādu apdraudējumu.

Ievērojot minēto, saņemot ziņas par to, ka bērna vecāki nenodrošina bērnam pilnvērtīgu aprūpi, Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija aicina nekavējoties par konkrēto situāciju informēt bērna dzīvesvietas pašvaldības sociālo dienestu, kura uzdevums ir pārbaudīt bērna dzīves apstākļus un nepieciešamības gadījumā veikt atbilstošus pasākumus, lai nodrošinātu, ka bērns saņem atbilstošu aprūpi.

Papildus VBTAI informē, ka saskaņā ar Bāriņtiesu likuma 22. panta 1.1 daļā noteikto bāriņtiesa, ierosinot lietu par bērna aizgādības tiesību pārtraukšanu vecākam, veic riska novērtēšanu (vecāka līdzatkarība, problēmas neatzīšana u. tml.), informē vecāku par sekām un uzdod viņam sadarbībā ar sociālo dienestu noteiktā termiņā novērst bērna attīstībai nelabvēlīgos apstākļus. Ja vecāks šajā termiņā kavējas novērst bērna attīstībai nelabvēlīgos apstākļus un bērna palikšana ģimenē var radīt draudus bērna dzīvībai un veselībai, bāriņtiesa lemj par aizgādības tiesību pārtraukšanu vecākam un bērna šķiršanu no ģimenes.

Savukārt saskaņā ar Civillikuma 203. panta 3. punktā noteikto aizgādības tiesības vecākam tiek pārtrauktas, ja bāriņtiesa atzīst, ka vecāks ļaunprātīgi izmanto savas tiesības vai nenodrošina bērna aprūpi un uzraudzību. Ievērojot minēto, aizgādības tiesību pārtraukšana bērna vecākiem tiek izmantota kā galējais līdzeklis, lai nodrošinātu bērnam pilnvērtīgus dzīves apstākļus.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 68 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas