E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13909
Lasīšanai: 7 minūtes
TĒMA: Mājoklis

Kopīga ēka ar kaimiņu un ūdens novadīšana pa notekcauruli

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. februārī, 2018
Jana

Man ar kaimiņu pieder neapdzīvojama ēka reālās daļās, un viena ēkas siena ir kopēja. Ēkai ir ierīkota notekcaurule, kas izvada ūdeni uz manu teritoriju. Uz kādu normatīvo aktu pamatojoties, es varu piedāvāt kaimiņam ierīkot atsevišķu notekcauruli, lai ūdens tiktu izvadīts uz viņam piederošo teritoriju? Turklāt logi kaimiņam piederošajā ēkas pusē līdz manam zemes gabalam atrodas tuvāk nekā 4 m. Vai kaimiņam ir pienākums iemūrēt logus? Paldies!

A
atbild:
08. martā, 2018
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Ieva Timermane, zvērināta advokāte

Situācijas apraksts liecina, ka savstarpēja vienošanās  ir vienīgais iespējamais risinājums, jo nav minēti apstākļi, kas varētu kalpot par tiesisku pamatu situācijas pārskatīšanai citā veidā – ar sūdzību būvvaldei vai tiesas ceļā.

Fakts, ka kaimiņiem kopīga ēka pieder reālās daļās un ir viena kopīga siena, norāda, ka ēka ir uzbūvēta atbilstoši tobrīd spēkā esošajiem būvnormatīviem un pēc tam ir sadalīta.

Nav nozīmes tam, vai ēka sadalīta, vienojoties un noslēdzot reālās sadales līgumu, vai ēka sadalīta ar tiesas spriedumu. Abos gadījumos, sadalot ēku, atdalāmo īpašuma reālo daļu īpašnieki ir piekrituši vai nav iebilduši, ka logi atrodas tuvāk par 4 m kaimiņa īpašuma robežai un noteka tiek saglabāta, tādā veidā apgrūtinot (iespējams, abpusēji) otru īpašumu un tā īpašniekam liedzot tiesības iebilst pret nolīgto vai ar spriedumu nospriesto kārtību, kas tiem ir saistoša.

Sadalot ēku un neizlemjot par citādu logu un notekas izvietošanas kārtību, puses ir vienojušās kā par notekas atbilstību (Civillikuma 1182. pantā paredzētā notekas tiesība), tā par gaismas tiesību Civillikuma 1188. panta izpratnē. Civillikums paredz, ka šādas tiesības saistošas arī trešajām personām, t.i., arī vēlākam īpašuma ieguvējam, ja tās ierakstītas zemesgrāmatā.

Jāpiezīmē, ka ar robežojošā īpašuma īpašnieka piekrišanu gaismas tiesību nodibina, aizliedzot kaimiņam aizbūvēt gaismai priekšā kādu ēku, kā arī atļaujot turēt kaimiņa sienā vai mūrī logus vai gaismas caurumus, iebūvēt logus vai gaismas caurumus savā sienā vai mūrī cieši pie kaimiņa robežas vai tuvāk pie tās, nekā likumā atļauts (Civillikuma 1091. p.). Jāvērš uzmanība, ka logu tuvuma ierobežojums attiecas tikai uz tiem logiem, kuri vērsti uz blakus zemes gabala pusi, un nebūs attiecināms uz logiem, kas vienā līnijā vērsti pret pierobežnieku pagalmiem.

Savukārt notekas tiesība piešķir tiesības novadīt ūdeni no savas ēkas jumta uz kaimiņa zemes gabalu kā nopilējumu veidā, tā arī pa caurulēm. Tas, kuram jāsamierinās ar šādi izveidotu noteku, nedrīkst to aizbūvēt, bet tas, kuram ir notekas tiesība, nedrīkst savukārt veikt savā ēkā vai jumtā nekādas pārmaiņas, ar kurām noteka pastiprinātos vai tās pirmējais virziens pārgrozītos (Civillikuma 1184. pants). Minētās tiesības izlietotājs nedrīkst nodarīt zaudējumus apgrūtinātajam zemes gabalam, nevajadzīgi izbīdot savas caurules vai jumta reni un pārgrozot to virzienu.

Ņemot vērā to, ka nav precīzu datu par visiem apstākļiem, iespējams, ka pastāv pamats pašreizējās situācijas pārskatīšanai. Piemēram, gadījumā, ja kāds no blakus esošo īpašumu īpašniekiem, kas gan piedalījies pie ēkas sadales, var būt savu īpašumu pārdevis citai personai, bet notekas tiesība vai gaismas tiesība kā servitūti nav ierakstīti zemesgrāmatā. Šādā gadījumā iepriekšējā īpašnieka piekrišana jaunajam īpašuma ieguvējam nebūs saistoša.

No piemēra gan ir saprotams, ka kopīgās ēkas sadale ir tiesiski pabeigta darbība, t.i., sadale un ēkas sadale ir ierakstīta zemesgrāmatā, tādēļ domājams, ka ēku servitūti – gaismas tiesība un lietus ūdens notekas tiesība – ir ierakstīti zemesgrāmatā.

Jāņem vērā, ka gan notekas, gan gaismas tiesība jāsaprot kā tāda, kas otru īpašumu apgrūtina vismazākajā iespējamā mērā (Civillikuma 1132. pants). Likumā paredzēts, ka servitūta apmēru noteic valdošā nekustamā īpašuma labums un vajadzība, tādēļ izlietot servitūtu pāri par šo apmēru nedrīkst, ja vien, to nodibinot, vai arī vēlāk nav norunāts citādi (Civillikuma 1147. pants), un katram, kam pieder servitūta tiesība, jāizlieto tā taisnprātīgi, saudzējot pie tam pēc iespējas cita īpašuma tiesību (Civillikuma 1139. pants).

No servitūta izlietošanas nedrīkst rasties kaitējums otram īpašumam, bet, ja servitūts tiek neatbilstoši izlietots vai, to izlietojot, tiek nodarīts kaitējums, kaitējuma dēļ var lūgt pārskatīt servitūta pamatotību.

Judikatūrā nostiprināta atziņa, ka “servitūtu, kas nodibināts likumā paredzētā kārtībā un nostiprināts zemesgrāmatā, tiesa var atcelt, ja grozījušies apstākļi un zudusi nepieciešamība valdošajam nekustamajam īpašumam izlietot servitūta nodibinājumā paredzēto lietojuma tiesību, t.i., servitūts vairs nekalpo valdošā nekustamā īpašuma labumam, kura dēļ tas bija nodibināts. Atceļot zemesgrāmatā nostiprinātu servitūta tiesību, nepieciešams dzēst zemesgrāmatas nostiprinājuma ierakstu”. [1] Servitūta maiņu nevar motivēt ar apstākļiem, kas norāda uz kalpojošā īpašuma īpašnieka ērtībām, taču nav izslēgta iespēja to mainīt uz tādu, kas “mazāk traucē un ir saudzīgāks kalpojošā nekustamā īpašuma lietojumam, bet tai pašā laikā nodrošina valdošo nekustamo īpašumu ar to labumu, kura dēļ servitūts nodibināts”. [2]

Būtiski apzināties, ka, šādu noteku vai logu ierīkojot no jauna vai veicot jaunus būvdarbus bez robežojošā īpašuma, īpašnieka piekrišana būtu nelikumīga un novēršama, jo “par prettiesisku rīcību jāuzskata jebkura celtniecība, kuras rezultātā nodarīts kaitējums kaimiņam”. [3]

[1] Tiesu prakses vispārinājums “Par tiesu praksi lietās, kas izriet no servitūtu tiesībām”, 2006. gads.

[2] Turpat.

[3] J. Rozenfelds. Lietu tiesības. 3. papildinātais izdevums. Zvaigzne ABC, 89. lpp.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas