E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13904
Lasīšanai: 2 minūtes

Ģimenes locekļu darbības iespējamība kapitālsabiedrībā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. februārī, 2018
Dace

Vai drīkst strādāt uzņēmumā (nav privātuzņēmums) divi ģimenes locekļi, ja viens no viņiem ieņem vadošo amatu? Pastāv taču interešu konflikts?

A
atbild:
14. martā, 2018
Pārresoru koordinācijas centrs
Pēteris Vilks, vadītājs

Saskaņā ar likuma “Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā” 1. panta 5. punktu interešu konflikts ir situācija, kurā valsts amatpersonai, pildot valsts amatpersonas amata pienākumus, jāpieņem lēmums vai jāpiedalās lēmuma pieņemšanā, vai jāveic citas ar valsts amatpersonas amatu saistītas darbības, kas ietekmē vai var ietekmēt šīs valsts amatpersonas, tās radinieku vai darījumu partneru personiskās vai mantiskās intereses.

Likuma 20. panta pirmajā daļā noteikts, ka publiskas personas institūcijas vadītājam ir pienākums atbilstoši savai kompetencei nepieļaut, lai šajā institūcijā strādājošās valsts amatpersonas nonāktu interešu konflikta situācijā un šādā situācijā īstenotu valsts amatpersonas amata pilnvaras. Atbilstoši Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja likuma 7. panta pirmās daļas 3. punktā noteiktajam Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (turpmāk – KNAB) kontrolē likuma izpildi.

No Jūsu norādītās informācijas nav iespējams izdarīt secinājumus, vai konkrētajā gadījumā viens no ģimenes locekļiem, kurš ieņem vadošu amatu, ir valsts amatpersona likuma 4. panta pirmās daļas izpratnē un vai tās pienākumos ietilpst pieņemt lēmumus, kuri ir saistīti ar viņa ģimenes locekli, vai starp abiem ģimenes locekļiem darbavietā ir padotības attiecības. 

Tā kā no sniegtās informācijas nav iespējams secināt, vai konkrētajā gadījumā ir konstatējams interešu konflikts un vai interešu konfliktu savu amata pienākumu izpildē ir pieļāvusi valsts amatpersona, tad arī konkrētajā gadījumā tikai KNAB var veikt interešu konflikta esamības izvērtēšanu. Tāpēc aicinām Jūs jautājuma noskaidrošanai vērsties KNAB, kontakti ir pieejami: https://www.knab.gov.lv/lv/contacts/.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas