E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13885
Lasīšanai: 3 minūtes

Nosacīti pirms termiņa atbrīvotajam jāpilda noteiktie pienākumi

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. februārī, 2018
Deniss

Labdien! Persona tika atbrīvota pirms termiņa un pārkāpa pirmstermiņa atbrīvošanas nosacījumus, aizbraucot uz ārzemēm. Atlikušais sods ir 2,5 gadi, tiesas lēmums stājies spēkā pirms pieciem gadiem. Vai ir iespēja šo sodu samazināt? Paldies!

A
atbild:
06. martā, 2018
Latvijas Zvērinātu advokātu padome
Jānis Rozenbergs, priekšsēdētājs

Uz šādu vispārīgi uzdotu jautājumu, nezinot konkrētās lietas faktiskos apstākļus, var sniegt vienīgi vispārīgu atbildi.

Nosacītu pirmstermiņa atbrīvošanu no soda paredz Krimināllikuma 61. pants. Šā panta ceturtā daļa paredz, ka “nosacīti pirms termiņa atbrīvotais neizciestās soda daļas laikā pilda kriminālsodu izpildi reglamentējošā likumā paredzētos un Valsts probācijas dienesta noteiktos pienākumus. Ja nosacīti pirms termiņa atbrīvotais bez attaisnojoša iemesla nepilda minētos pienākumus, tiesa, pamatojoties uz Valsts probācijas dienesta iesniegumu, var pieņemt lēmumu par neizciestās soda daļas izpildīšanu”. Faktiski analoģiska satura norma ir atrodama arī kriminālprocesuālajās tiesībās, proti, Kriminālprocesa likuma 643. panta ceturtajā daļā.

Jāvērš uzmanība, ka gan minētā Krimināllikuma, gan Kriminālprocesa likuma norma paredz tiesai tiesības, nevis obligātu pienākumu pieņemt lēmumu par neizciestās soda daļas izpildīšanu. Līdz ar to tiesa, izvērtējot attiecīgu Valsts probācijas dienesta iesniegumu par neizciestās soda daļas izpildīšanu, var ņemt vērā kādus īpašus apstākļus, kuru dēļ pirms termiņa atbrīvotā persona nepildīja likumā paredzētos un Valsts probācijas dienesta noteiktos pienākumus, kā arī var izvērtēt, vai šie pienākumi netika pildīti attaisnojoša vai neattaisnojoša iemesla dēļ. 

Ja tiesa konstatētu, ka pirms termiņa atbrīvotā persona savus pienākumus nepildīja neattaisnojošu iemeslu dēļ, un uzskatīs, ka ir pieņemams lēmums par neizciestās sodas daļas izpildīšanu, tad nekāda soda samazināšana šajā stadijā iespējama nav, jo šie ir jautājumi nevis par soda noteikšanu, kas ir jau reiz izlemti, izskatot krimināllietu pēc būtības, bet gan tikai jautājumi, kas skar soda izpildi un iespējamo atbrīvošanu no daļējas soda izpildes. Gadījumā, ja tiesa pieņem lēmumu par neizciestās soda daļas izpildīšanu, turpmāk soda izciešanas gaitā var atkārtoti tikt izvērtēts jautājums par nosacītu pirmstermiņa atbrīvošanu no soda (pamatojoties uz Krimināllikuma 61. panta noteikumiem), lai gan iepriekš izdarītā pirmstermiņa atbrīvošanas nosacījumu pārkāpšana šādu iespēju būtiski mazina. Atkārtoti vērtējot jautājumu par nosacītu pirmstermiņa atbrīvošanu, papildus var tikt apsvērta arī elektroniskās uzraudzības piemērošana, kas ir intensīvas kontroles pasākums, kuru nosaka tiesa uz laiku no viena līdz divpadsmit mēnešiem, lai ierobežotu notiesātā brīvu pārvietošanos.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 48 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas