E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13876
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Ja uz zemes atrodas citam piederošas būves

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. februārī, 2018
Jānis

Uz manas zemes lauku apvidū atrodas trīs būves – divi koka šķūņi un lopu ferma, kas pēc kadastra datiem pieder likvidētai SIA. Faktiski tie ir pussabrukuši grausti avārijas stāvoklī, par ko pašvaldība man draud piemērot paaugstināto NĪN. Kādas ir manas tiesības rīkoties, lai šos graustus nojauktu? Ja neskaita, ka netīšām nodeg, varbūt var tos nolīdzināt līdz ar zemi un miers? Tāpat kā “Rīgas satiksmes” nanotehnoloģiju lietā cietušais nepiesakās, jo ir bankrotējis un “gali ūdenī”!

A
atbild:
22. februārī, 2018
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Jānis Muižnieks, zvērināts advokāts

Nekustamā īpašuma nodokļa maksāšanas kārtību regulē likums “Par nekustamā īpašuma nodokli”.

Saskaņā ar šā likuma 1. panta pirmo daļu ar nekustamā īpašuma nodokli apliek ķermeniskas lietas, kuras atrodas Latvijas Republikas teritorijā un kuras nevar pārvietot no vienas vietas uz otru, tās ārēji nebojājot, – zemi, ēkas, tai skaitā kadastra informācijas sistēmā reģistrētas, bet ekspluatācijā nenodotas ēkas, un inženierbūves (turpmāk – nekustamais īpašums), izņemot šā panta otrajā daļā minēto nekustamo īpašumu.

Savukārt šā likuma 2. panta pirmā daļa nosaka nekustamā īpašuma nodokļu maksātājus (subjektus), t.i., nekustamā īpašuma nodokli maksā Latvijas vai ārvalstu fiziskās un juridiskās personas un uz līguma vai citādas vienošanās pamata izveidotas šādu personu grupas vai to pārstāvji, kuru īpašumā, tiesiskajā valdījumā vai – šajā likumā noteiktajos gadījumos — lietošanā ir nekustamais īpašums.

Tātad tiesiskais pamats un arī pienākums maksāt nekustamā īpašuma nodokli ir šī nekustamā īpašuma īpašniekam vai nekustamā īpašuma tiesiskajam valdītājam, ja persona valda sev nepiederošu nekustamo īpašumu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 50 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas