E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13873
Lasīšanai: 2 minūtes
5
5

Īpašums un laulības šķiršana

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. februārī, 2018
Jana Skuja

Jautājums par nekustamo īpašumu. Dzīvokļa pirkšanas-pārdošanas līgums noslēgts un parakstīts, kā arī īpašums ierakstīts zemesgrāmatā pirms laulībām. Dzīvoklis iegādāts kredītā, un maksājumus sākts veikt pēc laulības noslēgšanas. No likumiskā viedokļa dzīvoklis uzskatāms par viena laulātā, kas ierakstīts kā īpašnieks zemesgrāmatā, īpašumu? Vai, ņemot vērā faktu, ka kredīta maksājumus sākts veikt pēc stāšanās laulībā, tas ir abu laulāto kopīpašums? Jāpiebilst, ka visi kredīta maksājumi tika veikti no zemesgrāmatā ierakstītā laulātā bankas konta. Vai otrs laulātais šķiršanās gadījumā var pretendēt uz dzīvokli kā kopīpašumu?

A
atbild:
20. februārī, 2018
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Jānis Muižnieks, zvērināts advokāts

Civillikuma 89. pants nosaka: “Katrs laulātais patur mantu, kas piederējusi viņam pirms laulības, tāpat arī to mantu, ko viņš iegūst laulības laikā kā atsevišķu mantu.

Viss, ko laulības laikā laulātie iegūst kopīgi vai viens no viņiem, bet ar abu laulāto līdzekļiem vai ar otra laulātā darbības palīdzību, ir abu laulāto kopīga manta; šaubu gadījumā jāpieņem, ka šī manta pieder abiem līdzīgās daļās.

Ja kādas vienam laulātajam piederošas mantiskas vērtības laulības laikā atvieto ar citām, pēdējās ir šā laulātā manta.”

Tātad dzīvoklis, kas ir iegādāts pirms laulības noslēgšanas, ir tā laulātā, uz kura vārda tas reģistrēts zemesgrāmatā, atsevišķa manta.

Laulības šķiršanas gadījumā neatkarīgi no viena laulātā kredītsaistību esamības otrs laulātais nevar pretendēt uz dzīvokli kā laulāto kopmantu.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas