E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13863
Lasīšanai: 2 minūtes
10
10

Darba līguma nosacījums – blakus darba saskaņošana

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. februārī, 2018
Ilze

Labdien! Bieži darba līgumā raksta, ka, esot darba attiecībās, nedrīkst slēgt citus darba līgumus, jāprasa no darba devēja atļauja. Jautājums: vai darba devējs kaut kā var uzzināt, ka man ir otrs darbs, to viņš kaut kā redz? Ja nesaku un uzzina, pienākas soda nauda? Paldies!

A
atbild:
19. februārī, 2018
Zaida Kalniņa
LV portāls

Tiesības un ierobežojumus uz blakus darbu – darbu citā darbavietā – nosaka Darba likuma 91. un 92. pants. Proti, ja Jums darba līgumā ir norāde, ka tiesības strādāt blakus darbu ir jāsaskaņo ar darba devēju, tad darba devējs šo saistību Jums uzliek, pamatojoties uz 92. pantu – darbinieka tiesības veikt blakus darbu var ierobežot darba devējs, ciktāl tas attaisnojams ar darba devēja pamatotām un aizsargājamām interesēm, it īpaši, ja šāds blakus darbs negatīvi ietekmē vai var ietekmēt darbinieka saistību pienācīgu izpildi.

Blakus darba saskaņošana parasti nozīmē sniegt darba devējam informāciju, kurā uzņēmumā tiks veikts blakus darbs, kādi būs paredzamie darba pienākumi. Darba devējam ir jāpārliecinās, vai darbs pie cita darba devēja neveidos interešu konflikta situāciju, kas var viņam kaitēt un atstāt negatīvu ietekmi uz uzņēmuma darbību.

Darba devējam nevienā valsts uzturētā sistēmā, piemēram, VID EDS sistēmā, VSAA u. c., nav pieejas citai informācijai par Jums ārpus pastāvošo darba attiecību ietvara.

Tomēr, ja Jūsu darba līgumā ir norāde par blakus darba saskaņošanu, taču Jūs to neievērosiet, situācijā, ja darba devējs informāciju par blakus darba esamību uzzinās, Jūs būsiet pārkāpusi darba līguma noteikumus.

Noslēdzot darba līgumu, gan darba devējam, gan darba ņēmējam rodas noteikti pienākumi, par kuru nepildīšanu iestājas atbildība. Konkrētajā situācijā runa var būt par darbinieka civiltiesisko un disciplināro atbildību.

Labs saturs
10
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas