E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13862
Lasīšanai: 3 minūtes

Tiesu izpildītājs sagatavo aprēķinu

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. februārī, 2018
Sanita

Labdien! Manam darba devējam zvērināts tiesu izpildītājs atsūtīja rīkojumu izdarīt ieturējumus no darba samaksas – ... eiro uzturlīdzekļu parādu, amata atlīdzību procentos un sprieduma izpildes izdevumus. Viss vienā summā. Vēlos uzzināt, vai var saņemt detalizētu atšifrējumu, kas veido šo parāda summu? Par kuru laika periodu, gadu, mēnesi ir šis parāds? Kā pareizi jāpalūdz tiesu izpildītājam šie detalizētie aprēķini, izskaidrojums? Pašlaik varu sazināties ar tiesu izpildītāju e-pastā. Paldies!

A
atbild:
21. februārī, 2018

Kad ir piedzīta visa parāda summa un sprieduma izpildes izdevumi, tad tiesu izpildītājs saskaņā ar Civilprocesa likuma 631. panta normām sagatavo aprēķinu un nosūta to parādniekam un piedzinējam. Šajā aprēķinā ir norādīts, kādus naudas līdzekļus parādnieks ir iemaksājis tiesu izpildītājam un kā tie sadalās: cik tiek pārskaitīts piedzinējam un cik tiesu izpildītājs ietur kā savus izdevumus. Šajā aprēķinā ir arī detalizēts atšifrējums, kas veido sprieduma izpildes izdevumus. Šādu aprēķinu tiesu izpildītājs var izstrādāt arī tad, kad ir piedzīta daļa no parāda summas.

Sprieduma izpildes izdevumu apmēru nosaka Ministru kabineta noteikumi Nr. 451 “Noteikumi par zvērinātu tiesu izpildītāju amata atlīdzības taksēm”. Parādnieks sedz fiksēto amata atlīdzību atkarībā no piedzenamās summas apmēra, procentuālo amata atlīdzību atkarībā no piedzenamās summas apmēra un papildu izdevumus, kas var rasties sprieduma izpildes laikā, piemēram, pasta izdevumi, rēķins par nekustamā īpašuma novērtēšanu u. c.

Ja Jūs vēlāties ātrāk noskaidrot, kādi ir sprieduma izpildes izdevumi un kas tos veido, Jūs varat vērsties pie tiesu izpildītāja ar rakstisku iesniegumu un lūgt izdevumu atšifrējumu. Tāpat Jūs varat klātienē tiesu izpildītāja prakses vietā vērsties pie tiesu izpildītāja vai palīga un palūgt Jums paskaidrot, kas veido tiesu izpildītāja izdevumus. Parādniekam ir tiesības iepazīties ar izpildu lietas materiāliem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 40 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas