E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13858
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Lai būtu tiesības uz mazāku mājokļa nodokli, deklarētam īpašumā jābūt 1. janvārī

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. februārī, 2018
Kaspars

Kāds ir termiņš, kura laikā nepieciešams deklarēties nekustamajā īpašumā pēc tuvinieka nāves, lai mantiniekam netiktu piemērota paaugstinātā nekustamā īpašuma nodokļa likme? Tuvinieka nāve iestājās 11. decembrī, un šogad, 2018. gada februārī, saņemts rēķins ar paaugstināto likmi.

A
atbild:
21. martā, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Likuma ”Par nekustamā īpašuma nodokli” 7. pants (Nekustamā īpašuma nodokļa maksāšanas pienākuma rašanās un izbeigšanās) paredz, ka nekustamā īpašuma nodokli sāk maksāt ar nākamo taksācijas gadu pēc īpašuma tiesību vai valdījuma tiesību rašanās. 

Nekustamā īpašuma nodokļa maksātājs ir fiziska persona, kuras īpašuma tiesības uz nekustamo īpašumu ir nostiprinātas zemesgrāmatā, vai arī persona, kas nekustamā īpašuma valdījumu ieguvusi uz mantojuma tiesību pamata.

Nodokļa maksātājam likumā ir noteikts pienākums rakstveidā informēt pašvaldību, kuras administratīvajā teritorijā atrodas nekustamais īpašums, ja tiek iegūts tiesiskais valdījums uz nekustamo īpašumu, – viena mēneša laikā no valdījuma tiesību rašanās dienas. 

Tātad mantiniekam tad, kad viņš saņem mantojuma apliecību, mēneša laikā jāstājas uzskaitē kā jaunajam tiesiskajam valdītājam.

Līdz ar mirušās personas nekustamā īpašuma tiesībām uz mantinieku pāriet arī mirušās personas saistības (tajā skaitā parādi, ja tādi ir).

Ja pašvaldībā noteikta paaugstinātā nodokļa likme īpašumiem, kuros neviens nav deklarēts, tad nodokļa izmaiņas varētu būt tikai ar nākamo taksācijas gadu, ja šajā īpašumā kāds būs deklarēts. Jo, ja pašvaldība ir piesaistījusi nodokļa likmi deklarēšanās nosacījumam, tad saistošajos noteikumos tiek noteikts, ka nekustamajā īpašumā deklarētai/deklarētām personām jābūt taksācijas gada 1. janvārī plkst. 00.00.

Par konkrēto nekustamo īpašumu Jums jāinteresējas pašvaldībā, kurā tas atrodas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 42 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas