E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13852
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
8
8

NĪN atvieglojums daudzbērnu ģimenei – mājoklim un piekritīgajai zemei

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. februārī, 2018
Nika

Labdien! Esam ģimene ar trim bērniem un dzīvojam lauku viensētā kopā ar vecvecākiem. Esam tur deklarēti, īpašums pieder vecvecākiem. Šogad īpašumam ir aprēķināta 50% NĪN atlaide, bet tikai tam zemes gabalam, uz kura atrodas māja. Īpašums ir viens (viena zemesgrāmata), bet ar diviem zemes kadastra numuriem. 1. Vai nodokļa atlaide ir piemērojama arī otram zemes gabalam? 2. Vai atlaide attiecas arī uz daudzbērnu ģimenes īpašumā esošo zemi? Paldies!

A
atbild:
23. februārī, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Likumā “Par nekustamā īpašuma nodokli” ir noteikts: nodokļa summa ir samazināma par 50 procentiem no aprēķinātās, bet ne vairāk par 500 eiro, par dzīvojamām mājām un tām piekritīgo zemi personai, ja šai personai (pašai vai kopā ar laulāto) vai tās laulātajam taksācijas gada 1. janvārī ir trīs vai vairāk bērni vecumā līdz 18 gadiem (arī aizbildnībā esoši vai audžuģimenē ievietoti bērni) vai bērni līdz 24 gadu vecumam, kuri iegūst vispārējo, profesionālo vai augstāko izglītību, un ja personai vai tās laulātajam šajā objektā ir deklarētā dzīvesvieta kopā ar vismaz trim no minētajiem bērniem. Minētos atvieglojumus piemēro arī gadījumā, ja nekustamā īpašuma īpašnieks vai tiesiskais valdītājs ir kāds no šajā panta daļā minētajiem bērniem vai personas vai tās laulātā pirmās pakāpes augšupējais radinieks, kuram šajā objektā ir deklarētā dzīvesvieta.

Tātad likumā atlaide paredzēta vai nu pašai daudzbērnu ģimenei par tās īpašumā esošu mājokli (ja tajā deklarēta dzīvesvieta) un tam piekritīgo zemi, vai arī daudzbērnu ģimenes vecvecākiem – par mājokli un tam piekritīgo zemi, nevis par jebkuru īpašumu.

Nekustamā īpašuma un personas atbilstība šā panta nodokļa atbrīvošanas kritērijiem tiek noteikta ar valsts informācijas sistēmu savietotāja starpniecību, pamatojoties uz datiem, kas reģistrēti attiecīgajās valsts informācijas sistēmās taksācijas gada 1. janvārī pulksten 24.00. Nepieciešamie dati atvieglojuma piemērošanai tiek nodoti pašvaldībām.

Ja nav saprotams, kā aprēķināts nodoklis, jālūdz to paskaidrot savas pašvaldības nekustamā īpašuma nodokļa speciālistam, kas parakstījis nodokļa maksāšanas paziņojumu.

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas