E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13846
Lasīšanai: 3 minūtes
11
11

Uzturlīdzekļu piedziņu var uzsākt nekavējoties

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. februārī, 2018
Ieva

Bērna tēvs ir aizgājis no mums. Solīja pārskaitīt ik mēnesi naudu. Bet nu jau ar pirmo maksājumu ir kavēšanās un visādas atrunas. Viņam no pirmās laulības jau ir bērns, un, ņemot vērā, kā viņš nemaksā tur alimentus (ir 7000 eiro parāds un iesaistīts tiesu izpildītājs), tad paredzu, ka mums arī nemaksās. Cik ilgam laikam no šķiršanās jāpaiet, līdz varu iesniegt prasību uzturlīdzekļu piedziņai?

A
atbild:
16. februārī, 2018
Edīte Brikmane
LV portāls

Uzsākt savu un Jūsu kopīgā bērna tiesību aizstāvību Jūs varat nekavējoties. Uzturlīdzekļu piedziņa ir iespējama arī tādos gadījumos, kad vecāki ir laulāti vai turpina dzīvot vienā mājsaimniecībā.

Līdz ar to, ja viens no vecākiem nenodrošina uzturlīdzekļus Ministru kabineta noteiktajā minimālajā apmērā (25% vai 30% no valstī noteiktās minimālās darba algas atkarībā no bērna vecuma) un tā vecāka, kura aprūpē atrodas bērns, rīcībā nav tiesas sprieduma par uzturlīdzekļu piedziņu vai vienošanās notariālā akta formā par uzturlīdzekļiem, kas izpildāma tiesas sprieduma izpildes kārtībā, ir iespējams saņemt valsts garantētos uzturlīdzekļus administratīvā procesa ietvaros (bez tiesas sprieduma), uzreiz vēršoties Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijā ar iesniegumu.

Ērtākais veids, kā pieteikties uzturlīdzekļu saņemšanai, ir izmantot portālā www.latvija.lv pieejamo e-pakalpojumu “Pieteikšanās uzturlīdzekļu saņemšanai”. Šī pakalpojuma izmantošanai nepieciešams reģistrēties, izmantojot internetbankas pieejas datus.

2018. gadā šādā ceļā iespējams saņemt uzturlīdzekļus bērnam no piedzimšanas līdz 7 gadu vecuma sasniegšanai 23% apmērā no valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas katram (98,90 eiro), savukārt bērnam no 7 gadu vecuma līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai, kā arī pilngadīgai personai līdz 21 gada vecuma sasniegšanai, ja tā turpina iegūt pamatizglītību, vidējo izglītību, arodizglītību vai speciālo izglītību Latvijā, 27,5% apmērā no valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas – katram 118,25 eiro mēnesī. 

Ja vēlaties uzturlīdzekļus saņemt lielākā apmērā par minimālo apmēru, ir jāsniedz prasība tiesā par uzturlīdzekļu piedziņu, pievienojot pierādījumus, kas apliecina, ka prasītais uzturlīdzekļu apmērs atbilst abu vecāku mantas stāvoklim un kādām konkrētā bērna vajadzībām tie nepieciešami. Taču, ņemot vērā, ka varētu būt grūtības panākt, ka bērna tēvs labprātīgi izpilda tiesas nolēmumu, uzturlīdzekļus tik un tā būs jālūdz izmaksāt no fonda. Uzturlīdzekļus no fonda izmaksā tiesas nolēmumā noteiktajā apmērā, bet ne vairāk par Ministru kabineta noteikto minimālo apmēru.

Labs saturs
11
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 56 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas