E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13845
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
7
7

Mikrouzņēmuma darbiniekiem nav tiesību uz IIN atvieglojumiem

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. februārī, 2018
Sanita

Labdien! Ja es strādāju algotu darbu ar visiem atvieglojumiem, vai, uzsākot papildu darba attiecības, bet mikrouzņēmumā vai patstāvīgajā darbavietā, aprēķinot darba algu, pirms IIN tiks noņemti atvieglojumi? Paldies!

A
atbild:
22. februārī, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Mikrouzņēmumu nodokļa likumā noteikts, ka mikrouzņēmumu nodokļa maksātājs, slēdzot darba līgumu, pretendentu rakstveidā informē, ka darba devējs ir mikrouzņēmumu nodokļa maksātājs, ka mikrouzņēmuma darbinieka iedzīvotāju ienākuma nodoklis un valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas tiek noteiktas no mikrouzņēmuma apgrozījuma un ka mikrouzņēmuma darbiniekam ir tiesības brīvprātīgi pievienoties valsts sociālajai apdrošināšanai. Šo informāciju ietver darba līgumā.

Ja nodokļa maksātājs ir mikrouzņēmuma darbinieks, algas nodokļa grāmatiņu nevar iesniegt nevienā ienākuma gūšanas vietā. Ja Valsts ieņēmumu dienesta rīcībā būs informācija par mikrouzņēmuma darbinieka statusa iegūšanu, grāmatiņa automātiski tiks izņemta no ienākuma gūšanas vietas. Līdz ar to darba devējs nevarēs piemērot ne ar iedzīvotāju ienākuma nodokli neapliekamo minimumu, ne atvieglojumus.

Tātad mikrouzņēmumu darbinieki algas nodokļa grāmatiņu neiesniedz nevienā ienākumu gūšanas vietā. Mikrouzņēmuma darbiniekam VID EDS algas nodokļa grāmatiņas sadaļā “Galvenā ienākuma gūšanas vieta” spiedpoga “Iesniegt” būs neaktīva.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 90 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas