E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13841
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Laulību un mantojuma līguma sagatavošana

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. februārī, 2018
Valerija

Mums ir nepieciešama palīdzība dokumentu sagatavošanā un izpildē: 1. Laulības līgums ar iespēju iekļaut klauzulu par īpašuma sadalīšanu nāves, laulības šķiršanas gadījumā. Mēs nopirkām māju, hipotēka pieder manam patēvam. Mamma un patēvs gatavojas precēties, mēs vēlamies līgumu noformēt tā, ka nāves gadījumā/laulības šķiršanas gadījumā viņai būtu tiesības uz šī īpašuma daļu (viņam ir arī dēls no pirmās laulības). 2. Mantojuma līgums. Dzīvoklis pieder vectēvam, ir hipotēkā, tagad tiek iznomāts. Mēs vēlamies noslēgt mantojuma līgumu tā, lai nāves gadījumā dzīvoklis tiktu nodots man.

A
atbild:
09. martā, 2018
Laura Studente
LV portālam
Latvijas notārs
Ilona Grikke, zvērināta notāre

Ja pareizi saprotu Jūsu sniegto situācijas aprakstu, Jūsu patēvam pieder nekustamais īpašums, kurš ir ieķīlāts. Lai sniegtu detalizētu konsultāciju, papildus nepieciešams noskaidrot virkni jautājumu, piemēram, kāda daļa no nekustamā īpašuma, pēc patēva ieskata, pienāktos Jūsu mātei, kāda ir situācija attiecībā uz kredītsaistībām, vai laulātie vēlas pieņemt lēmumu attiecībā uz šo konkrēto nekustamo īpašumu vai uz visu laulāto mantu, arī nākotnē iegūstamo.

Pastāvot laulāto likumiskajām mantiskajām attiecībām, Jūsu patēvam piederošais nekustamais īpašums būtu uzskatāms par viņa atsevišķo mantu, jo tas iegūts pirms laulības noslēgšanas. Patēva nāves gadījumā mantojums dalītos divās daļās – viena puse sievai, otra puse vīra dēlam. Šādā situācijā, šķirot laulību, sievai nepienāktos nekustamā īpašuma daļa.

Laulātajiem pastāv iespēja noslēgt laulības līgumu par visas laulāto mantas šķirtību vai mantas kopību. Ar laulības līgumu par mantas šķirtību vai kopību laulātie vienojas par mantisko attiecību režīmu, nevis konkrēta nekustamā īpašuma likteni. Laulātie var slēgt savā starpā līgumu, ar kuru vīrs nodod sievas īpašumā daļu no sev piederošā nekustamā īpašuma. Tā kā īpašums ieķīlāts, risinot ar īpašumu saistītos jautājumus, jāpatur prātā kreditora tiesības.

Ja vīrs vēlas, lai viņa nāves gadījumā sieva saņem mantojumā lielāku daļu, nekā viņai pienāktos pēc likuma, viņš var sagatavot pēdējās gribas rīkojumu, ievērojot dēla tiesību uz neatņemamo daļu.

Mantojuma līguma gadījumā, ja Jūsu vectēvs vēlas, lai pēc viņa nāves viņam piederošo dzīvokli mantotu Jūs, un vēlas, lai tas nebūtu vienpusēji maināms, piekrīt tam, ka viņš dzīves laikā nevarēs dzīvokli atsavināt, ieķīlāt vai apgrūtināt ar lietu tiesībām bez līgumiskā mantinieka (Jūsu) piekrišanas (atzīme par mantojuma līguma noslēgšanu ierakstāma zemesgrāmatā), Jūs varat noslēgt mantojuma līgumu. Ja dzīvoklis ieķīlāts, jāņem vērā kreditora tiesības. Mantojuma līguma gadījumā Jūs varēsiet atraidīt mantojumu tikai tad, ja Jums tāda tiesība būs paredzēta līgumā. Savukārt, ja vectēvs vēlas paturēt tiesības mainīt savu gribu, piemērotāks būtu testaments. Jāpatur prātā, ka ne mantojuma līgums, ne testaments neatņem neatņemamās daļas tiesīgo tiesības uz neatņemamo daļu – pusi no tās mantojuma daļas vērtības, kāda viņiem pienāktos, mantojot pēc likuma.

Lai Jūsu minētajās situācijās noskaidrotu pušu gribu un piemeklētu tām atbilstošu risinājumu, būtu ieteicams doties pie Jūsu izvēlēta zvērināta notāra.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 68 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas