E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13837
Lasīšanai: 3 minūtes

Tiesības uz bezdarbnieka statusu

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. februārī, 2018
Sanita Ermane Skobļina

Labdien! Jautājums par B slimības lapu sakarā ar bērna kopšanu bezdarbnieka statusa laikā, saņemot bezdarbnieka pabalstu. Lielākais bērns 3 gadi, nepārtraukti slimo ar bronhītu utt., atklāja adenoīdus, kuri jāārstē ilgstoši, aprīlī nolikta operācija, saņemu bezdarbnieka pabalstu, bet jaunas darba attiecības nav iespējams uzsākt, jo slimu bērnu nevaru atstāt nevienam, līdz ar to jāsaņem B lapa, bet ģimenes ārsts šo lapu var atvērt tikai uz 1 mēnesi. Ko darīt tālāk? Ja bezdarbnieka statusa laikā visu laiku atsaku darba ņēmējiem, varu zaudēt pabalstu. Kā pagarināt B lapu? Paldies!

A
atbild:
21. februārī, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Darbnespējas lapu izsniegšanas kārtībā (Ministru kabineta noteikumi Nr.152) noteikts, ka darbnespējas lapu B no pirmās darbnespējas dienas izsniedz personai, kas kopj slimu bērnu vecumā līdz 14 gadiem.

Darbnespējas lapu izsniedz personai, kura audzina bērnu (vienam no vecākiem, vecvecākiem, audžuvecākiem, aizbildnim vai citai personai, kura saskaņā ar bāriņtiesas lēmumu kopj un audzina bērnu), ja minētā persona sakarā ar slima bērna kopšanu nevar ierasties darbā un tādējādi zaudē darbā gūstamos ienākumus.

Ja ārstniecības iestādē ārstējas bērni vecumā līdz trim gadiem, kā arī smagi slimi bērni līdz 14 gadu vecumam, kuriem pēc ārsta atzinuma nepieciešama kopšana, un personai, kura audzina bērnu, ir iespēja atrasties minētajā iestādē kopā ar bērnu, tad darbnespējas lapu izsniedz par laikposmu, kurā minētās personas atrašanās ārstniecības iestādē ir nepieciešama.

Darbnespējas lapas izsniegšana ir ārsta kompetence. Viņš to var izsniegt, pamatojoties uz bērna veselības stāvokli.

Ierobežojumi ir slimības pabalsta izmaksā (ja slims bērns, pabalstu maksā līdz slimības 14. dienai vai 21. dienai, ja bērns ir slimnīcā). Taču, tā kā Jūs neesat darba attiecībās, darbnespējas lapa nav apmaksājama. Tātad runa ir tikai par attaisnojuma dokumentu, kas, lai nezaudētu bezdarbnieka statusu, iesniedzams Nodarbinātības valsts aģentūrā (NVA) kā apliecinājums, ka nevarat uzsākt strādāt. Ja nevarat uzsākt darbu tāpēc, ka bērns ir slims, jāpārrunā situācija ar NVA speciālistu, kas ar Jums strādā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 63 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas