E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13836
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Ārvalstī piešķirtu vecāka personas kodu bērna dzimšanas reģistrā nenorāda

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. februārī, 2018
Līga L

Vai ir tāds likums, ka dzimšanas apliecībā nav jāraksta tēva personas kods, ja viņš nav Latvijas iedzīvotājs (manā gadījumā lietuvietis). Un vai bērnam aiz latviskotā uzvārda drīkst pieprasīt, lai uzrakstītu oriģinālformu? Jo bērna dzimšanas apliecībā nav norādīts tēva personas kods un uzvārds oriģinālformā.

A
atbild:
19. martā, 2018
Tieslietu ministrija
Lana Mauliņa, Komunikācijas un tehniskā nodrošinājuma nodaļas sabiedrisko attiecību speciāliste

Atbildot uz Jūsu jautājumu par dzimšanas reģistra ierakstā, secīgi dzimšanas apliecībā ierakstāmajām ziņām, proti, tēva (ārzemnieka) personas kodu, paskaidrojam, ka tiesisko pamatu dzimšanas reģistra ierakstā iekļaujamajās ziņās noteic Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likums (turpmāk – likums) un Ministru kabineta noteikumi Nr. 761 "Noteikumi par civilstāvokļa aktu reģistriem" (turpmāk – Noteikumi).

Likuma 31. panta pirmās daļas 3. punkts paredz, ka dzimšanas reģistra ierakstā par vecākiem norāda šādas ziņas – vecāku vārdu, uzvārdu, personas kodu (ja tāds ir piešķirts), dzimšanas datumu, dzīvesvietas adresi, tautību un valstisko piederību.

Līdz ar to, ja bērna tēvam Latvijā ir piešķirts personas kods, bērna dzimšanas reģistra ierakstā, secīgi bērna dzimšanas apliecībā, ziņās par tēvu norāda arī personas kodu. Personas kodu vai citu identifikācijas numuru, kas piešķirts ārvalstī, bērna dzimšanas reģistra ierakstā, secīgi bērna dzimšanas apliecībā nenorāda.

Lai saņemtu sīkāku informāciju par personas koda piešķiršanu Latvijā, jāvēršas Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē (e-pasts: pmlp@pmlp.gov.lv).

Atbildot uz jautājumu par bērna uzvārda oriģinālformu latīņalfabētiskajā transliterācijā norādām, ka Valsts valodas likuma 19. panta otrā daļa noteic, ka personas pasē vai dzimšanas apliecībā papildus personas vārdam un uzvārdam, kas atveidots atbilstoši spēkā esošajām latviešu valodas normām, norādāma šīs personas dzimtas uzvārda vēsturiskā forma vai citas valodas personvārda oriģinālforma latīņalfabētiskajā transliterācijā, ja persona vai nepilngadīgas personas vecāki to vēlas un var to apliecināt dokumentāri. Arī noteikumu 73. punkts paredz dzimšanas reģistra ierakstā papildus bērna uzvārdam norādīt izvēlētā uzvārda oriģinālformu latīņalfabētiskajā transliterācijā, ja vecāki to vēlas. Uzvārda oriģinālformu latīņalfabētiskajā transliterācijā reģistra ierakstā iekļauj atbilstoši ārzemnieka (tēva vai mātes) personu apliecinošajam dokumentam.

Lai dzimšanas reģistra ierakstā, secīgi bērna dzimšanas apliecībā, papildus bērna uzvārdam tiktu norādīta uzvārda oriģinālforma latīņalfabētiskajā transliterācijā, noteikumu 136. punkts un 136.5. apakšpunkts noteic, ka vienam no vecākiem izvēlētajā dzimtsarakstu nodaļā ir jāiesniedz attiecīgs iesniegums, kurā lūgts papildināt dzimšanas reģistra ierakstu.

Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumu Nr. 906 “Noteikumi par civilstāvokļa aktu reģistrācijas valsts nodevu” 3.2. apakšpunktu valsts nodevas likme par dzimšanas reģistra papildināšanu ir 7 eiro.

Pēc papildinājuma veikšanas personai izsniedz jauna satura dzimšanas apliecību.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas