E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13806
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
8
8

Ja nodokļa grāmatiņā norāda invaliditāti, darba devējs piemēro atvieglojumu

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. februārī, 2018
Kristīne

Jautājums par neapliekamo minimumu no algas 2018. gadā strādājošam 3. grupas invalīdam. Tāda situācija – firmā strādā 3. grupas invalīde uz nepilnu darba slodzi. Ir iesniegta algas grāmatiņa. VID viņai ielika neapliekamo minimumu 0. Sanāk, ka cilvēks, invalīds, kas fiziski nevar strādāt pilnu darba dienu, no 2018. gada strādājot maksās vairāk nodokļu, tostarp palielināto sociālo un vēl 20% iedzīvotāju ienākumu nodokli. Vai tiešām tā ir? Varbūt vienīgajā darbavietā 3. grupas invalīdam var piemērot viņam pienākošos IIN atvieglojumus 120 eiro mēnesī. Paldies par atbildi!

A
atbild:
13. februārī, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Iedzīvotāju ienākuma nodokļa likme gada ienākumam līdz 20 004 eiro šogad ir mazāka (pērn – 23%, šogad 20%). Un nodokli maksā visi strādājošie. Valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas ir palielinātas par 1%, no kura 0,5% maksā darba ņēmējs, 0,5% darba devējs. Tam pretī ir jaunais pakalpojums – veselības apdrošināšana.

Jautājumā trūkst būtiskas informācijas – vai darbiniece saņem invaliditātes pensiju. Jo strādājošajiem, kuri saņem pensiju (arī invaliditātes), darba algai neapliekamo minimumu nepiemēro. Tā nav jauna norma, strādājošajiem pensijas saņēmējiem algu no pirmā eiro ar iedzīvotāju ienākuma nodokli aplika arī līdz šim.

Savukārt, ja darbiniece algas nodokļa grāmatiņā ir norādījusi atzīmi par invaliditāti, tas ir redzams darba devējam, attiecīgi tas nozīmē, ka ir jāpiemēro nodokļa papildu atvieglojums – 120 eiro – par 3. grupas invaliditāti.

Atzīmi par invaliditāti savā algas nodokļa grāmatiņā var izdarīt tikai pati darbiniece.

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 90 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas