E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13805
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1
1
1

Bezsaimnieka manta un izsole

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. februārī, 2018
Niki

Labdien! Es zinu mūsu pašvaldībā vienu pamestu īpašumu, zeme ir pašvaldībai piekritīga, bet būves ir bez subjekta. Uzzināju, kas tur agrāk dzīvoja, aizgāju jautāt par īpašumu. Tante saka, ka tas nav viņas īpašums, viņa tur nodzīvoja 40 gadus, maksājot īri sovhozam. Īpašuma saimnieki ir izsūtītie uz Sibīriju, mantinieku nav. Pašvaldība nezina, ko darīt, saka, ka būves nevienam nepieder, ka jāatzīst par bezsaimnieka mantu. Bet tad viņi rīko izsoli. Vai ir iespējams iegadāties to īpašumu 0,5 ha bez izsoles, jo es esmu tas, kas to ierosina?

A
atbild:
26. februārī, 2018
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija
Laura Jansone, Sabiedrisko attiecību nodaļas speciāliste

Ja pēc mantojuma atstājēja nāves viņam mantinieki nav palikuši vai šie mantinieki likumiskā termiņā pēc publikācijas par mantojuma atklāšanos nav ieradušies vai nav pierādījuši savas mantojuma tiesības, tad manta saskaņā ar Civillikuma 416. panta pirmo daļu piekrīt valstij.

Normatīvie akti tieši nenosaka kārtību, kādā mantu atzīst par bezsaimnieka, bet tiesa konstatē juridisko faktus (par bezsaimnieka mantu) tikai tad, ja iesniedzējam nav iespējams citādā kārtībā saņemt attiecīgos dokumentus, kas apstiprina šos faktus (saskaņā ar Civilprocesa likuma 289. pantu).

Darbības pēc tiesas sprieduma taisīšanas noteiktas Ministru kabineta 2013. gada 26. novembra noteikumos Nr. 1354 “Kārtība, kādā veicama valstij piekritīgās mantas uzskaite, novērtēšana, realizācija, nodošana bez maksas, iznīcināšana un realizācijas ieņēmumu ieskaitīšana valsts budžetā”.

Saskaņā ar Ministru kabineta 2013. gada 26. novembra noteikumu Nr. 1354 “Kārtība, kādā veicama valstij piekritīgās mantas uzskaite, novērtēšana, realizācija, nodošana bez maksas, iznīcināšana un realizācijas ieņēmumu ieskaitīšana valsts budžetā” 7. punktu Valsts ieņēmumu dienests ir atbildīgs par mantas neskartību un saglabāšanu no tās pieņemšanas brīža līdz nodošanai realizācijai, nodošanai bez maksas vai iznīcināšanai.

Dzīvokļu īpašumi un dzīvojamās mājas tiek piedāvāts nodot attiecīgās pašvaldības īpašumā, bet, ja mēneša laikā pēc Valsts ieņēmuma dienesta informācijas saņemšanas attiecīgā pašvaldības dome nav pieņēmusi lēmumu vai atsakās pieņemt, tad saskaņā ar Ministru kabineta 2013. gada 26. novembra noteikumu Nr. 1354 “Kārtība, kādā veicama valstij piekritīgās mantas uzskaite, novērtēšana, realizācija, nodošana bez maksas, iznīcināšana un realizācijas ieņēmumu ieskaitīšana valsts budžetā” 32.4. punktu nekustamais īpašums tiek nodots VAS “Privatizācijas aģentūra” valdījumā.

Pēc nekustamā īpašuma ierakstīšanas zemesgrāmatā uz valsts vārda Ekonomikas ministrijas personā VAS “Privatizācijas aģentūra”, pamatojoties uz Ministru kabineta atļauju un Publiskas personas mantas atsavināšanas likumā (turpmāk – Atsavināšanas likums) noteikto procesuālo kārtību, valsts nekustamo īpašumu pārdos, ievērojot Atsavināšanas likuma 11. panta pirmo daļu, kurā noteikts, ka sludinājumi par publiskas personas nekustamā īpašuma izsoli publicējami oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis”.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 60 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas