E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13802
Lasīšanai: 6 minūtes
9
9

Īpašumu maiņas tiesiskā puse

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. februārī, 2018
Galina Kanejeva

Labdien! Esam divi LV pilsoņi, un katram no mums pieder īpašums. Vienam zeme laukos un otram –dzīvoklis Rīgā. Esam labprātīgi vienojušies šos īpašumus kā līdzvērtīgus mainīt. Lūdzu, kā mums būtu jārīkojas likumiski un tiesiski, lai maiņas darījums notiktu likumīgi? Kādi likumi, normatīvie akti un saistošie noteikumi ir jāņem vērā, ja divas privātpersonas ir nolēmušas slēgt, mūsuprāt, līdzvērtīgu īpašumu maiņas darījumu?

A
atbild:
19. februārī, 2018
Arnis Krēgers
Zvērināts notārs

Šajā gadījumā Jums būs jāslēdz maiņas līgums, apmainot vienu īpašumu pret otru. Maiņas līguma slēgšanas noteikumus regulē Civillikums, bet var būt piemērojami arī citi tiesību akti, piemēram, ja maināmā zeme laukos pēc lietošanas kategorijas ir lauksaimniecības zeme, tad papildus būs jāņem vērā likumā “Par zemes privatizāciju lauku apvidos” noteiktās īpašās prasības lauksaimniecības zemes iegūšanai īpašumā. Cita starpā likums “Par zemes privatizāciju lauku apvidos” nosaka, ka lauksaimniecībā izmantojamo zemi un zemi, kuras sastāvā dominējošā zemes lietošanas kategorija ir lauksaimniecībā izmantojamā zeme, salīdzinot tās aizņemto platību ar citām zemes lietošanas kategorijām atbilstošo darījuma objekta platību summu vai darījuma objekta sastāvā esošas atsevišķas zemes vienības platību, kā arī šo zemes īpašumu domājamo daļu darījumu subjekti var iegūt īpašumā, ja tie ir fiziskās personas, kas atbilst visiem šiem nosacījumiem:

  • ir reģistrētas kā saimnieciskās darbības veicējas Latvijas Republikā;
  • rakstveidā apliecina, ka šīs zemes izmantošanu lauksaimnieciskajā darbībā uzsāks gada laikā pēc tās iegādes un nodrošinās arī turpmāk, ja zeme iepriekšējā vai pašreizējā gadā ir bijusi pieteikta tiešajiem maksājumiem, vai uzsāks triju gadu laikā un nodrošinās arī turpmāk, ja zeme iepriekšējā vai šajā gadā nav bijusi pieteikta tiešajiem maksājumiem;
  • tām nodokļu parādu kopsumma Latvijā vai valstī, kurā atrodas šo personu pastāvīgā dzīvesvieta, nepārsniedz 150 eiro.

Šīs prasības netiek attiecinātas uz lauksaimniecības zemes ieguvējiem, kuru īpašumā vai tiesiskajā valdījumā esošā lauksaimniecības zemes platība darījuma noslēgšanas brīdī un pēc darījuma kopā nepārsniedz desmit hektārus fiziskajām personām un piecus hektārus juridiskajām personām vai vairāk, ja zemes platības pārsniegums ir mazāks nekā pašvaldības noteiktā jaunizveidojamās zemes vienības minimālā platība.

Attiecībā uz lauksaimniecības zemi ir jāņem vērā arī citas likumā “Par zemes privatizāciju lauku apvidos” noteiktās prasības, tāpēc situācijas precizēšanai Jums jāgriežas pašvaldības zemes komisijā vai pie zvērināta notāra.

Jāņem vērā, ka arī īpašuma maiņas gadījumā maksājama valsts nodeva par īpašuma tiesību reģistrāciju – 2% apmērā no darījuma summas. Aprēķinot valsts nodevu, par nekustamā īpašuma vērtību, no kuras tiks aprēķināta maksājamā nodeva, maiņas līguma gadījumā būs uzskatāma augstāk novērtētā nekustamā īpašuma vērtība. Turklāt nekustamā īpašuma maiņas darījuma gadījumā jāņem vērā, ka darījuma dalībniekiem var nākties maksāt iedzīvotāju ienākuma nodokli no darījumā gūtā ienākuma.

Saskaņā ar Valsts ieņēmumu dienesta (VID) 2017. gada metodisko materiālu “Iedzīvotāju ienākuma nodoklis no nekustamā īpašuma atsavināšanas ienākuma” jāņem vērā sekojošais:

Uz nekustamā īpašuma maiņas darījumu ir attiecināmi tie paši nosacījumi kā uz pārdošanas darījumu, ievērojot Civillikuma 2092. pantā noteikto – līdzēju savstarpējām tiesībām un pienākumiem maiņas līgumā attiecīgi piemērojami pirkuma līguma noteikumi.

Maiņas darījuma brīdī nosaka ienākumu no nekustamā īpašuma pārdošanas: no nekustamā īpašuma atsavināšanas cenas atņem tā iegādes vērtību. Turklāt ņem vērā arī saņemto piemaksu, ja tāda ir bijusi.

Par nekustamā īpašuma pārdošanas (atsavināšanas) cenu maiņas darījuma gadījumā uzskata maiņas rezultātā iegūtā nekustamā īpašuma vērtību, kāda norādīta maiņas līgumā.

Ja maiņas līgumā nav norādīta maiņas rezultātā iegūtā nekustamā īpašuma vērtība, par nekustamā īpašuma pārdošanas cenu uzskata maiņas rezultātā iegūtā nekustamā īpašuma aktuālo kadastrālo vērtību gadā, kad notiek maiņas darījums.

Maiņas līgumu līdzēji var izstrādāt paši vai vērsties pie zvērināta notāra tā sagatavošanai. Ņemot vērā darījuma iespējamo sarežģītību, tomēr būtu ieteicams maiņas līguma sagatavošanai izmantot zvērināta notāra palīdzību. Tāpat arī pirms darījuma slēgšanas būtu vērts doties uz bezmaksas konsultāciju VID klientu apkalpošanas centrā jautājumā par iedzīvotāju ienākuma nodokli.

Labs saturs
9
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas