E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13792
Lasīšanai: 7 minūtes

OIK un finansēšanas modeļa maiņa

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. februārī, 2018
Elektroenerģijas patērētāj

Saņēmu pārrēķinu par elektroenerģijas izlīdzināto maksājumu. Tajā OIK pieaudzis par 4,71 eiro + PVN, salīdzinot ar iepriekšējo gadu. Vēlos dzirdēt ekonomikas ministra skaidrojumu, tieši kuram OIK saņēmējam tiek manis samaksātā nauda un kāds no tā ir reālais labums Latvijas valstij un Latvijas sabiedrībai!

A
atbild:
13. februārī, 2018
Ekonomikas ministrija
Evita Urpena, Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja

Informācija par obligātās iepirkumu komponentes (OIK) finansēšanas modeļa maiņu

Obligātās iepirkumu komponentes (OIK) finansēšanas modeļa maiņa no 2018. gada 1. janvāra ir viens no Ekonomikas ministrijas izstrādātajiem risinājumiem Rūpniecības atbalsta programmā, lai kāpinātu Latvijas rūpniecības nozares starptautisko konkurētspēju un samazinātu uzņēmumu ražošanas izmaksas.  Viens no būtiskākajiem faktoriem, kas bremzē straujāku vietējās rūpniecības attīstību, ir salīdzinoši lielās energoapgādes izmaksas vietējiem rūpniecības uzņēmumiem, kas ir augstākas nekā citās valstīs Baltijas un Ziemeļvalstu reģionā. Rūpniecības uzņēmumiem ražošanas procesā elektroenerģijas izmaksas veido daudz nozīmīgāku izdevumu pozīciju nekā citās nozarēs.

Tieši tas arī bija viens no iemesliem, kāpēc no šā gada ir mainīts OIK finansēšanas modelis, sadalot to divās daļās – fiksētajā jeb jaudas komponentē, kas ir atkarīga no elektrības pieslēguma sprieguma pakāpes, un mainīgajā daļā, kas veidojas proporcionāli patērētajai elektroenerģijai. Tādējādi tiek mazināts gan neproporcionāli augstais OIK maksājumu slogs rūpniecības uzņēmumiem, gan arī uzņēmumi kopumā tiek stimulēti domāt par elektroenerģijas izmantošanas efektivitāti, pārvērtējot reāli nepieciešamās jaudas un atsakoties no liekā.

OIK maksājums jebkuram patērētājam (gan uzņēmējiem, gan mājsaimniecībām) turpmāk būs atkarīgs no to elektroenerģijas pieslēguma efektivitātes un tiks sadalīts divās daļās:


1. fiksēta mēneša maksa, kas atkarīga no pieslēguma veida:

  • piemēram, dzīvoklim ar 1 fāzes un 16 ampēru pieslēgumu – 1 EUR;
  • privātmājai ar 3 fāžu un 16 ampēru pieslēgumu – 2,59 EUR;
  • uzņēmējiem, kuru pieslēgums ir pie 0,4 kV līnijas, ar tarifu S4 – 1,22 EUR; ar tarifu S6, ja ievadaizsardzības aparāta strāvas lielums ir 80A, – 70,26 EUR; un ar tarifu S8, ja ievadaizsardzības aparāta strāvas lielums ir 200A – 175,66 EUR.

2. mainīga maksa par patērēto elektroenerģiju – 14,63 centi par 1 KWh.

Aicinām ikvienu patērētāju (gan mājsaimniecības, gan uzņēmumus) aprēķināt savas OIK izmaiņas AS “Enerģijas publiskais tirgotājs” izveidotajā OIK kalkulatorā, kas pieejams šeit.

Ja elektroenerģijas izdevumi salīdzinājumā ar 2017. gadu samazinās, tas liecina, ka uzņēmums vai mājsaimniecība elektroenerģijas pieslēgumu izmanto efektīvi, bet, ja izdevumi palielinās, tas, visdrīzāk, liecina par nepieciešamību izvērtēt pieslēguma izmantošanas efektivitāti.

Ja patērētāji nav informēti par sava pieslēguma veidu (fāžu un ampēru skaitu) vai patēriņu, aicinām viņus vērsties pie AS “Sadales tīkls” (vai pie apsaimniekotāja, ja daudzdzīvokļu ēkai ir viens pieslēgums).

Ekonomikas ministrija aicina visus elektroenerģijas patērētājus atkārtoti izvērtēt pieslēgto jaudu nepieciešamību un atteikties no liekajām jaudām, tādējādi kāpinot pieslēguma efektivitāti, samazinot kopējās elektroenerģijas sistēmas izmaksas un samazinot arī savas izmaksas par patērēto elektroenerģiju. Tāpat aicinām ikvienu patērētāju regulāri izvērtēt citu elektroenerģijas tirgotāju piedāvājumus un izvēlēties sev atbilstošāko. Atgādinām, ka šobrīd elektroenerģiju mājsaimniecībām piedāvā 10 tirgotāji, juridiskām personām – 20 tirgotāji, ar kuriem var iepazīties AS “Sadales tīkls” tīmekļa vietnē. Tāpat aicinām patērētājus pārskatīt savus ikdienas paradumus, pēc iespējas novēršot nelietderīgu elektroenerģijas patēriņu un līdz ar to arī mazinot kopējās izmaksas.

Atgādinām, ka mazāk turīgo iedzīvotāju atbalstam radīts īpašs izmaksu pieauguma kompensācijas mehānisms – atbalsts aizsargātajiem lietotājiem. Arī turpmāk valsts kompensēs elektroenerģijas izmaksu pieaugumu aizsargātajiem lietotājiem, sedzot OIK reformas rezultātā radušos elektroenerģijas rēķina pieaugumu. Aizsargātie lietotāji ir trūcīgas vai maznodrošinātas ģimenes (personas), daudzbērnu ģimenes vai ģimenes (personas), kuru aprūpē ir bērns ar invaliditāti, personas ar I invaliditātes grupu, kuras lieto elektroenerģiju savā mājsaimniecībā pašas vajadzībām.

Lai saņemtu aizsargātā lietotāja pakalpojumu, personai, kura atbilst aizsargātā lietotāja kritērijiem, vai tās pārstāvim jāpiesakās:

  • pašvaldībā, ja persona atbilst trūcīgas vai maznodrošinātas personas statusam;
  • pie aizsargātā pakalpojuma sniedzēja (šobrīd AS “Latvenergo”), ja persona atbilst daudzbērnu ģimenes vai ģimenes ar bērnu invalīdu, vai personas ar I grupas invaliditāti statusam.

Pieteikties AS “Latvenergo” var elektroniski klientu apkalpošanas portālā (www.elektrum.lv) vai klātienē klientu apkalpošanas centrā. Plašāka informācija pieejama šeit.

LV portāls par situāciju saistībā ar OIK ir rakstījis vairākās publikācijās. Par to, kā finansēšanas modeļa maiņa ietekmē mājsaimniecības, var lasīt skaidrojumā “Ieguvums no OIK maksājumu izmaiņām – pāris eiro mēnesī”.

Papildu informācija par obligātā iepirkuma komponenti

Lai veicinātu elektroenerģijas ražošanu no atjaunojamiem energoresursiem un augstas efektivitātes koģenerācijā, Latvijā kā atbalsta instruments tiek izmantots elektroenerģijas obligātais iepirkums un jaudas maksa par elektrostacijā uzstādīto elektrisko jaudu.

Papildu izmaksas, kas rodas atbalsta sniegšanas rezultātā, sedz visi Latvijas elektroenerģijas lietotāji proporcionāli savam elektroenerģijas patēriņam un no 2018. gada 1. janvāra arī atbilstoši savam elektroenerģijas sistēmas pieslēgumam, maksājot OIK, kas papildus elektroenerģijas tirgus cenai, sadales/pārvades tarifam un pievienotās vērtības nodoklim tiek iekļauta elektroenerģijas gala cenā.

OIK ir atkarīga no iepriekšējā gadā obligātā iepirkuma ietvaros iepirktā elektroenerģijas daudzuma un tās iepirkuma cenas. OIK apmēru ietekmē dabasgāzes cena, elektroenerģijas cena biržā un elektroenerģijas patēriņš. Pieaugot dabasgāzes cenai, pieaug arī OIK maksājumi. Turpretim, pieaugot elektroenerģijas cenai biržā vai elektroenerģijas patēriņa apjomam, OIK samazinās.

Ar uzņēmumiem, kas saņēmuši atļaujas pārdot elektroenerģiju obligātā iepirkuma ietvaros, kā arī tiem izmaksātajām summām var iepazīties Ekonomikas ministrijas tīmekļa vietnē šeit.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas