E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13790
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
2
2

Nekustamā īpašuma nodoklis garāžām

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. februārī, 2018
Saharova_P

Labdien! Kā aprēķina nekustamā īpašuma nodokli par garāžām? Vai ir nozīme tam, vai garāža ir vienā īpašumā ar dzīvojamo māju, vai garāža ietilpst garāžu kooperatīvā un netiek izmantota funkcionāli saistīti ar dzīvošanu? Kad par garāžu piemēro 0,2–0,6% likmi, bet kad 1,5%?

A
atbild:
12. februārī, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Likuma “Par nekustamā īpašuma nodokli” 3. panta (Nekustamā īpašuma nodokļa likme, taksācijas periods un nodokļa aprēķināšana) pirmās daļas 2. punkts nosaka, ka nodokļa likmi no 0,2 līdz 0,6 procentiem piemēro dzīvojamām mājām (to daļām) neatkarīgi no tā, vai tās ir vai nav sadalītas dzīvokļu īpašumos, nedzīvojamo ēku daļām, kuru funkcionālā izmantošana ir dzīvošana, un citām telpu grupām, kuru funkcionālā izmantošana ir saistīta ar dzīvošanu (garāžām, autostāvvietām, pagrabiem, noliktavām un saimniecības telpām), ja tās netiek izmantotas saimnieciskās darbības veikšanai.

Šā panta pirmās daļas 2. punktā noteiktās likmes piemēro arī dzīvojamo māju palīgēkām un garāžu īpašnieku kooperatīvo sabiedrību, garāžu īpašnieku biedrību un fizisko personu garāžām (izņemot smagās tehnikas un lauksaimniecības tehnikas garāžas), ja tās netiek izmantotas saimnieciskās darbības veikšanai.

Būves, kas tiek izmantotas saimnieciskajai darbībai, nodokļa likme ir 1,5%.

Šā likuma izpratnē saimnieciskā darbība ir preču ražošana, darbu izpilde, tirdzniecība, pakalpojumu sniegšana un cita veida darbība par atlīdzību, izņemot maksas pakalpojumu sniegšanu atbilstoši valsts vai pašvaldību budžeta iestāžu funkcijām, zemes izmantošanu lauksaimniecības produktu ražošanai pašpatēriņam, kā arī dzīvokļa vai individuālās dzīvojamās mājas (mājas daļas) izīrēšanu dzīvošanai vai fiziskās personas, vai reliģiskās organizācijas īpašumā vai tiesiskajā valdījumā esošas telpu grupas, kuras lietošanas veids ir saistīts ar dzīvošanu (garāža, autostāvvieta, pagrabs, noliktava un saimniecības telpa), iznomāšanu fiziskajai personai, kura to neizmanto saimnieciskajā darbībā.

Likuma 3. panta devītā daļa nosaka nodokļa maksātāja pienākumu viena mēneša laikā paziņot pašvaldībai, kuras administratīvajā teritorijā atrodas nekustamais īpašums vai tā daļa, par saimnieciskās darbības uzsākšanu un izbeigšanu, kā arī par šo objektu funkcionālās izmantošanas izmaiņām, kuru rezultātā piemērotā nodokļa likme vairs neatbilst šī panta nosacījumiem.

Nodokļa maksāšanas paziņojumā pašvaldība norāda, pamatojoties uz kurām likuma normām ir aprēķināts nodoklis. Lai noskaidrotu, kā aprēķināts nodoklis, jāvēršas attiecīgajā pašvaldībā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas