E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13787
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
8
8

Drošības līdzekli nevar piemērot uz nenoteiktu laiku

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. februārī, 2018
Andrejs

Es kriminālprocesā esmu apsūdzētā statusā (protams, ka esmu nevainīgs). Vairāk nekā pusgadu pavadīju apcietinājumā, pēc tam jau pusotru gadu atrodos policijas uzraudzības piemērošanas statusā. Saprotams, ka izdomāto “manu vainu” policija nevar pierādīt (jau trešo gadu!). Lūdzu izskaidrot, vai Kriminālprocesa likums atļauj piemērot policijas uzraudzību uz nenoteiktu, mūžīgu laiku, proti, pirmstiesas izmeklēšanas ilgums varētu būt līdz 10 gadiem (manā gadījumā)! Sanāk, ka policisti var ierobežot manas pamattiesības vēl 9 gadus un es neko nevaru izdarīt?

A
atbild:
08. februārī, 2018
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Armands Smans, zvērināta advokāta palīgs

Kriminālprocesa likums nepieļauj iespēju piemērot personai, kurai ir tiesības uz aizstāvību, drošības līdzekli (nodošanu policijas uzraudzībā) uz nenoteiktu laiku.

Maksimāli pieļaujamais drošības līdzekļa (nodošanas policijas uzraudzībā) piemērošanas laiks pirmstiesas kriminālprocesā ir atkarīgs no personai inkriminētā noziedzīgā nodarījuma smaguma pakāpes.

Proti, Kriminālprocesa likuma 389. panta pirmajā daļā ir noteikts, ka no brīža, kad pirmstiesas kriminālprocesā tiek iesaistīta persona, kurai ir tiesības uz aizstāvību, pirmstiesas kriminālprocess pret šo personu jāpabeidz vai jāatceļ visi drošības līdzekļi šādā termiņā:

  • par kriminālpārkāpumu – sešu mēnešu laikā;
  • par mazāk smagu noziegumu – deviņu mēnešu laikā;
  • par smagu noziegumu – divpadsmit mēnešu laikā;
  • par sevišķi smagu noziegumu – divdesmit divu mēnešu laikā.

Kriminālprocesā par vairākiem mazāk smagiem noziegumiem, kā arī kriminālprocesā par smagu vai sevišķi smagu noziegumu izmeklēšanas tiesnesis iepriekš norādītos termiņus var pagarināt vēl par sešiem mēnešiem, bet ne vairāk kā par trim mēnešiem vienā pagarinājumā, ja procesa virzītājs nav pieļāvis vilcināšanos vai procesa ātrāka pabeigšana nav bijusi iespējama tā īpašas sarežģītības dēļ.

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas