E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13783
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
2
2

Pašnodarbinātais ārsts

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. februārī, 2018
Katrīna

Labdien! Esmu ārstniecības persona un vēlos strādāt kā pašnodarbinātais jau esošā ārstniecības iestādē. Vai tas ir iespējams? Kādi dokumenti nepieciešami? Īres līgums par telpām, iekārtām? Kas jādara no A līdz Z? Paldies!

A
atbild:
12. februārī, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Likums “Par valsts sociālo apdrošināšanu” definē, kas ir pašnodarbinātais, un tas ir arī prakses ārsts, prakses farmaceits, prakses veterinārārsts, prakses optometrists, kā arī cita fiziskā persona, kuras pastāvīgā dzīvesvieta ir Latvijas Republikā un kura reģistrējusies kā saimnieciskajā darbībā gūtā ienākuma nodokļa maksātāja.

Informācija par nodokļiem saimnieciskās darbības veicējiem ir atrodama Valsts ieņēmumu dienesta mājaslapā.

Protams, vieta, kur ārsts fiziski strādās, ir svarīga. Taču ārstniecības personai noteikti ir svarīgi daudzi profesionālās darbības jautājumi un to reglamentējošie normatīvie akti. Priekšstatu varat gūt apkopojumā Veselības inspekcijas mājaslapā.

Saskaņā ar Ārstniecības likuma 1. panta 3. punktu ārstniecības iestādes ir ārstu prakses, valsts un pašvaldību iestādes, saimnieciskās darbības veicēji un komercsabiedrības, kas reģistrētas ārstniecības iestāžu reģistrā, atbilst normatīvajos aktos noteiktajām obligātajām prasībām ārstniecības iestādēm un to struktūrvienībām un nodrošina ārstniecības pakalpojumus.

Minētā likuma 26. panta pirmajā daļā noteikts, ka patstāvīgi nodarboties ar ārstniecību attiecīgajā profesijā atbilstoši Ministru kabineta noteiktajai kompetencei atļauts ārstniecības personām, kuras ir reģistrētas ārstniecības personu reģistrā, savukārt šī panta otrajā daļā noteikts, ka patstāvīgi nodarboties ar ārstniecību konkrētā pamatspecialitātē, apakšspecialitātē vai papildspecialitātē atbilstoši Ministru kabineta noteiktajai kompetencei atļauts ārstniecības personām, kuras ir sertificētas un reģistrētas ārstniecības personu reģistrā.

Likumā “Par prakses ārstiem” noteikts, ka prakses ārsts darbojas specialitātē (specialitātes var būt vairākas), kas noteikta ārsta sertifikātā. Specialitātes, kurās prakses ārsts nedrīkst darboties vienlaikus, nosaka Latvijas Ārstu biedrība.

Prakses ārsts kārto savu ienākumu un izdevumu uzskaiti normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā. Prakses ārsta ieņēmumus veido pacientu, valsts, pašvaldību, apdrošināšanas sabiedrību un citu fizisko vai juridisko personu maksājumi par veselības aprūpes pakalpojumiem un apmācību.

Prakses ārsts maksā nodokļus likumā noteiktajā kārtībā.

Par prakses ārsta darbības uzsākšanu vai par prakses vietas maiņu prakses ārstam ir pienākums septiņu dienu laikā paziņot attiecīgajai pašvaldībai, Veselības inspekcijai kā ārstniecības iestāžu reģistra turētājam un Valsts ieņēmumu dienestam.

LV portāla e-konsultāciju sadaļas ietvars neparedz uzņēmējdarbības plānu izstrādi katram individuālam gadījumam un iecerei. Ja ir uzņēmība strādāt individuāli, tad vajadzētu komunicēt ar kolēģiem, caurlūkot interneta resusrsus un ieskatīties grāmatu veikalos.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 60 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas