E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13779
Lasīšanai: 3 minūtes

Tiesības uz maternitātes pabalstu ir sociāli apdrošinātai personai

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. februārī, 2018
Krista

Labdien! Man ir radusies šāda situācija, esmu darbā šobrīd uz noteiktu laiku līdz 30.04.2018., taču, tā kā esmu stāvoklī, dekrētā man būs jāiet 30.07.2018. Sakiet, lūdzu, kā šajā gadījumā man tiks aprēķināta dekrēta nauda, ja būšu šos 3 mēnešus bezdarbniece? Zinu, ka tiek ņemti vērā mani pēdējo 12 mēnešu ienākumi, sanāk, ka pēdējos 3 būšu bezdarbniece, taču pārējos strādājoša. Vai tiešām manas iepriekš veiktās iemaksas (līdz 30.04.2018.) netiks ņemtas vērā? Un kāds būtu loģiskākais risinājums, lai šādi nezaudētu dekrēta naudiņu (vai tiešām kaut kur jāstājas darbā līdz 30.07.2018.)? Jau iepriekš paldies!

A
atbild:
20. februārī, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Lai būtu tiesības saņemt maternitātes pabalstu, personai ir jābūt sociāli apdrošinātai saskaņā ar likumu “Par valsts sociālo apdrošināšanu”, tātad jābūt darba ņēmējai vai pašnodarbinātai apdrošināšanas gadījuma iestāšanās dienā. Maternitātes pabalstam tā būs diena, ar kuru sākas grūtniecības atvaļinājums un ir izsniegta darba nespējas lapa B.

Tātad, ja nebūsiet darba attiecībās vai pašnodarbinātā, tiesību uz maternitātes pabalstu (dekrēta naudu) nebūs. Bezdarbnieka pabalsta saņemšanas laikā cilvēks tiek apdrošināts tikai pensijai.

Ja atradīsit darbu, tad varēsiet doties grūtniecības un dzemdību atvaļinājumā un būs tiesības uz maternitātes pabalstu. Pēc tam – arī uz vecāku pabalstu.

Maternitātes pabalsta aprēķināšanai nosaka vidējo iemaksu algu 12 mēnešu periodā, kas neietver pēdējos trīs mēnešus. Jūsu  gadījumā iznāktu, ka vidējās iemaksu algas aprēķinam neņemtu vērā jūliju, jūniju un maiju.

Tas, kā jau teikts, ir tikai gadījumā, ja būsit nodarbināta.

Pašnodarbinātajam, nosakot tiesības uz maternitātes pabalstu, tiek vērtēts, vai pašnodarbinātais faktiski ir veicis obligātās iemaksas tajā kalendāra gada ceturksnī, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums, vai arī iepriekšējā ceturksnī pirms ceturkšņa, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas