E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13761
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
2
2

Saimnieciskās darbības kritēriji noteikti likumā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. februārī, 2018
Agnese

Labdien! Esmu pati MUN uzņēmuma darbiniece – skaistumkopšanas salonā. Mans sirds hobijs ir rokdarbi, bet līdz šim nekad tā nopietni neesmu aizrāvusies, bet saistībā ar brīvo laiku esmu sākusi veidot un darināt dažādus apģērbus, un ir parādījusies vairāku līdzcilvēku interese tos iegādāties. Daudzi man saka, lai veru vaļā savu interneta veikalu, pārdodu utt., bet mans jautājums – līdz kādai summai eiro mēnesī vai gadā es tā drīkstu pārdot savus pašas roku darinātos apģērbus bez nekādas deklarēšanas? Vai ir kāds likums, kas regulē, cik daudz es drīkstu pārdot? Atteikties no sava pamatdarba es negrasos. Kā būtu vispareizāk – man savus hobija ienākumus uzrādīt VID, vai man ir jāveic savas darbības reģistrēšana VID, ja jā, tad kura no formām vai veidiem man būtu šajā gadījumā visspiemērotākā kā MUN darbiniekam? Paldies!

A
atbild:
06. februārī, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Likums “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” noteic, ka fiziskās personas darbību uzskata par saimniecisko darbību, ja tā atbilst vienam no šādiem kritērijiem:

  • darījumu regularitāte un sistemātiskums – trīs un vairāk darījumu gadā vai pieci un vairāk darījumu trijos gados;
  • ieņēmumi no darījuma pārsniedz 14 229 un vairāk eiro gadā, izņemot ienākumus no personiskā īpašuma atsavināšanas (personiskai lietošanai paredzēto kustamo lietu – mēbeļu, apģērba un citu lietu);
  • darbības ekonomiskā būtība vai personas īpašumā esošo lietu apjoms norāda uz sistemātisku darbību ar mērķi gūt atlīdzību.

Pirms saimnieciskās darbības veikšanas ir jāreģistrējas Valsts ieņēmumu dienestā kā nodokļu maksātājai – saimnieciskās darbības veicējai, norādot jomu, kurā tiks veikta saimnieciskā darbība.

Tas, ka esat mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja, ierobežo nodokļu režīma izvēli – nevarat izvēlēties maksāt ne mikrouzņēmumu nodokli, ne kļūt par patentmaksātāju.

Līdz ar to jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis no saimnieciskās darbības ienākuma. Informāciju varat izlasīt VID mājaslapā.

Ja ienākums mēnesī sasniegs minimālās algas apmēru (430 eiro), būs jāveic valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas kā pašnodarbinātajai. Ja ienākums būs mazāks par minimālo algu, arī jāveic iemaksas – taču tikai 5% no ienākuma (pensijas apdrošināšanai).

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas