E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13740
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1

Pašvaldības telpas un nomas maksa

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. februārī, 2018
iveta

No pašvaldības tiek nomāts dzīvoklis, kurā ir pārtikas veikals. Pagājušā gada janvārī tika uzrakstīts iesniegums ar vēlmi šo dzīvokli iegādāties īpašumā, šogad janvārī atnāca atbilde, ka dzīvokli varēšu iegādāties par konkrētu summu. Tagad atnāca atbilde, ka tiks rīkota izsole, jo ir nomas līgums. Jautājums ir – vai pašvaldībai no brīža, kad es uzrakstīju iesniegumu, ir jāiekasē nomas mēneša maksa, jo savulaik, piesakoties privatizācijai, no brīža, kad tika uzrakstīts iesniegums, cilvēks bija atbrīvots no nomas maksas?

A
atbild:
06. februārī, 2018
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Jānis Muižnieks, zvērināts advokāts

Jautājums ir pretrunīgs savā būtībā. Saskaņā ar likuma “Par dzīvojamo telpu īri” 3. pantu dzīvojamās telpas īres līguma priekšmets var būt atsevišķs dzīvoklis, dzīvokļa daļa vai dzīvojamā māja. Par atsevišķu īres līguma priekšmetu nevar būt istabas daļa vai caurstaigājama istaba, kā arī palīgtelpas (virtuve, gaitenis, pieliekamā telpa u. c.). Dzīvojamās telpas tiek izīrētas, savukārt nedzīvojamās telpas – iznomātas.

Ja jautājuma autoram ir īres līgums (nomāts dzīvoklis), tad šīm telpām ir jābūt dzīvojamām, bet, ja nomas līgums, tad tās ir nedzīvojamās telpas (pārtikas veikals). Tātad jautājums nesatur pilnīgu skaidrību par to, vai tas ir dzīvoklis vai nedzīvojamās telpas (pārtikas veikals).

Jautājuma autora norādījums, ka “tagad atnāca atbilde, ka tiks rīkota izsole, jo ir nomas līgums”, liek izdarīt secinājumu, ka strīdus telpas varētu būt nevis dzīvojamās telpas, bet gan nedzīvojamās telpas (pārtikas veikals), par kuru lietošanu (izmantošanu) jautājuma autors maksā nomas maksu.

Noma, tāpat kā īre, ir citai personai piederošas lietas (nedzīvojamo vai dzīvojamo telpu) lietošana par maksu. Līdz ar to iesnieguma uzrakstīšana pašvaldībai nav nekāds pamats atbrīvošanai no samaksas pienākuma, tāpat arī, piesakoties kāda objekta, kas tiek nomāts, privatizācijai, nav nekāda tiesiska pamata atbrīvošanai no nomas maksas.

Pašvaldībai piederošo kā dzīvojamo, tā arī nedzīvojamo telpu atsavināšanu (pārdošanu) regulē Publiskas personas mantas atsavināšanas likums.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 68 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas