E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13721
Lasīšanai: 3 minūtes
1
40
1
40

Uzteikuma termiņš ir viens mēnesis

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. februārī, 2018
Inesa Žogota

Labdien! Man ir daži jautājumi: 1. Ja es izbeidzu darba attiecības ar savu darba devēju pēc savas iniciatīvas, vai darba devējam pēc likuma ir pienākums izmaksāt man kompensāciju par neizmantoto atvaļinājumu, vai arī kompensācijas izmaksas notiek pēc viņa vēlēšanās? 2. Vai par darba izbeigšanu man ir jāpaziņo darba devējam rakstiski mēnesi pirms aiziešanas? Kas notiks, ja par darba attiecību izbeigšanu es paziņošu vēlāk, piemēram, nedēļu pirms aiziešanas? Vai šajā gadījumā darba devējam ir tiesības manu iesniegumu neparakstīt – un tad man šis mēnesis tik un tā būs jānostrādā?

A
atbild:
08. februārī, 2018
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darbinieka uzteikuma iesniegšanu un termiņus regulē Darba likuma 100. pants. Tas paredz darbiniekam tiesības rakstveidā uzteikt darbu vienu mēnesi iepriekš. Pēc uzteikuma saņemšanas darba devējs un darbinieks sarunā var vienoties arī par citu – mazāku – termiņu, kas darbiniekam vēl jānostrādā, pirms darba attiecības tiek izbeigtas. Likums strikti nosaka tikai maksimālo laiku – viens mēnesis.

Vienīgais gadījums, kad darbiniekam ir likumīgas tiesības uzteikumu iesniegt, neievērojot viena mēneša termiņu, ir sevišķi svarīgs iemesls, ar to saprotot katru tādu apstākli, kas, pamatojoties uz tikumības un taisnprātības apsvērumiem, neļauj turpināt darba tiesiskās attiecības.

Darbiniekam iesniedzot uzteikumu, neievērojot viena mēneša termiņu un neesot svarīgam iemeslam, darba devējs ir tiesīgs nodarbinātību turpināt likumā maksimāli noteiktajā termiņā, tātad uzdot darbiniekam strādāt vienu mēnesi no atlūguma iesniegšanas brīža.

Darba attiecības izbeidzot, darbiniekam pēdējā darba dienā ir jāsaņem visas naudas summas, kas tam no darba devēja pienākas. Parasti tās ir – darba alga par pēdējo nostrādāto posmu un neizmantotā atvaļinājuma kompensācija proporcionāli nostrādātajam laikam. Gadījumā, ja atvaļinājums nav izmantots ilgstoši, darba devējam ir jāizmaksā kompensācija par visiem neizmantotā atvaļinājuma periodiem. To nosaka Darba likuma 149. panta piektā daļa. Darba devējam nav tiesību neizmanotā atvaļinājuma kompensāciju neizmaksāt.

Labs saturs
40
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas