E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13714
Lasīšanai: 3 minūtes

Kad iestājas noilgums?

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. februārī, 2018
Inga

2006. gada aprīlī biju SIA “Bite” ņēmusi telefonu ar pieslēgumu. Visi rēķini bija nomaksāti, bet nepatika viņu pakalpojumi un atteicos no līguma. Pagāja apmēram 9 gadi kopš līguma laušanas, un SIA “Julianus inkasso Latvija” 2016. gada decembrī man atsūta vēstuli, ka esmu parādā SIA “Bite” likumiskos procentus, bet citā e-pasta vēstulē, ka summu par līguma laušanu. Sakiet, lūdzu, vai te pēc Komerclikuma 406. panta iestājas noilgums 3 gadi? Vai attiecas Civillikuma 10 gadi? Man 8 gadus vispār nebija nekādu vēstuļu no SIA “Bite Latvija” ne pa pastu, ne e-pastu. “Julianus inkasso” paskaidroja e-pasta vēstulē, ka parāds radies 2008. gadā, tas esot 36 eiro par līguma laušanu ar SIA “Bite Latvija”, un, ja es nemaksāšu, tad būšot tiesu darbi. Paldies!

A
atbild:
09. martā, 2018
Patērētāju tiesību aizsardzības centrs
Santa Zarāne, Patērētāju informēšanas un komunikāciju daļas vecākā konsultante

Ņemot vērā aprakstīto situāciju, PTAC vērš uzmanību uz Komerclikuma (turpmāk – KL) 406. pantu, kas nosaka, ka no komercdarījuma izrietošie prasījumi noilgst triju gadu laikā, ja likumā nav noteikts cits noilguma termiņš. KL pārejas noteikumu 16. pants nosaka: ”Ja šā likuma D daļas spēkā stāšanās dienā Civillikumā vai citā likumā noteiktais noilguma termiņš nav notecējis, bet šā likuma D daļa nosaka īsāku noilguma termiņu, piemērojams šā likuma D daļā noteiktais noilguma termiņš, kurš skaitāms no 2010. gada 1. janvāra. Ja pēc šāda aprēķina noilguma termiņš iznāk garāks par līdzšinējo noilguma termiņu, noilguma termiņš izbeidzas tajā dienā, kad tas būtu notecējis saskaņā ar Civillikumu vai citu normatīvo aktu.” No minētā secināms, ka noilguma termiņš no komercdarījuma izrietošajiem prasījumiem, kuri slēgti, piemēram, līdz 2010. gadam, var iestāties 2013. gada 1. janvārī.

Papildus ir jāņem vērā, ka noilgumu pārtrauc atgādinājums parādniekam, prasības celšana tiesā vai arī prasības atzīšana no parādnieka puses noilguma tecēšanas laikā.

Līdz ar to gadījumā, ja konkrētajā aprakstītajā situācijā pastāv strīds par iespējamu noilguma termiņa iestāšanos, pakalpojuma sniedzējam vai parāda atgūšanas pakalpojuma sniedzējam ir jāpierāda, ka tas ir pārtraukts – proti, vismaz reizi trīs gadu periodā ir veiktas darbības, kas pārtrauc noilgumu, piemēram, nosūtīta atgādinājuma vēstule par parāda esamību.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas