E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13713
Lasīšanai: 2 minūtes

Kam jāveic žoga demontāža

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
31. janvārī, 2018
Jana

90. gados būvētai mājai apkārt ir izbūvēts mūra žogs. Ēka kopā ar žogu ir nodota ekspluatācijā. Tagad, veicot pārmērīšanu, ir konstatēts, ka žogs atrodas pašvaldības teritorijā (1 m). Pašvaldība pieprasa savu zemes gabalu/demontēt žogu. Kā rīkoties šādā situācijā, vai žogs tiešām ir jādemontē tā īpašniekam? Ir citi risinājumi?

A
atbild:
05. februārī, 2018
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Jānis Muižnieks, zvērināts advokāts

Saskaņā ar Civillikuma 927. pantu "īpašums ir pilnīgas varas tiesība pār lietu, tas ir, tiesība valdīt un lietot to, iegūt no tās visus iespējamos labumus, ar ko rīkoties un noteiktā kārtā atprasīt to atpakaļ no katras trešās personas ar īpašuma prasību". Īpašums, ja tas nav aprobežots likumā noteiktā kārtībā, ir absolūta tiesība, un ikvienai trešajai personai ir pienākums atturēties no īpašuma aizskaršanas, t.i., arī kāda sveša īpašuma daļas patvarīgu lietošanu. Tādēļ īpašniekam pēc vispārīgā principa ir tiesība aizliegt jebkurai citai personai ietekmēt viņa lietu un veikt attiecīgos pasākumus savu tiesību aizskāruma novēršanu.

Tātad, ja žogs ir ticis uzbūvēts pašvaldības īpašuma teritorijā, tad šis žogs arī ir jādemontē (jānojauc) pašam īpašniekam. Protams, ar attiecīgo pašvaldību ir tiesības veikt pārrunas, lai problēmu varētu atrisināt arī citādā veidā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas